BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

9 tipp, hogy az autód 7000 km-én át is problémamentesen üzemeljen

Életmód 2018. 08 13. CÍMKÉK: #autó, #utazás

Autótulajdonosként egyébként is évente többször kell ellenőriztetned a kocsi műszaki állapotát, ha azonban egy több ezer kilométeres útra indulsz, ennek fokozottan kiemelkedő szerepe lesz. Aktuális cikkünk ezt a témakört járja körbe.

 

Mivel főszponzorként veszünk részt a Trabanszerelem Skandináv túráján, amely során 4 debreceni fiatal 2 Trabanttal nekivágott az Északi sarkkör meghódításának, úgy gondoltuk aktuális lehet egy gyakorlati tippeket tartalmazó cikk, amelyben összegezzük, hogyan készítsd fel az autódat egy hasonlóan brutális hosszúságú útra.

Ezt a 6 dolgot otthon is ellenőrizheted

Vannak olyan dolgok, amelyeket mindenképpen szerelővel kell átnézetned, és vannak olyanok is, amelyek állapotáról magad is meggyőződhetsz.

1. A gumik állapota

Azt feltételezzük, hogy augusztus közepén már nem kell külön felhívnunk a figyelmed a nyári gumi használatának fontosságára, ha azonban mégis, olvasd el a témában írt korábbi cikkünket. Ezenkívül ellenőrizned kell a gumin látható külsérelmi nyomokat, valamint a bordázatok mélységét. A kopott, sérült gumi ugyanis rosszabb tapadást, és balesetveszélyt jelent.

2. Az akkumulátor működése

Kellemetlen pillanatokat okozhat, ha az akkumulátor az út közepén mondja fel a szolgálatot. Mielőtt nekivágnál az utazásnak, mindenképpen ellenőrizd le az aksi állapotát, és ha nem megfelelően működik, töltsd fel, vagy szükség esetén cseréltesd ki.

3. A folyadékszintek

Itt három dologról kell megbizonyosodnod: a motorolaj, a fék- és a hűtőfolyadék szintje. Amire pedig külön figyelmet kell fordítanod, az a motorolaj fajtája, ezzel kapcsolatban ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyet használsz.

 

A fékfolyadék fontosságáról talán nem kell külön beszámolnunk, de hűtőfolyadék nélkül is hamar végetérhet az egyébként hosszúra tervezett utazás.

4. Az ablaktörlők működése

Egy ilyen hosszú út során garantáltan nem úszod meg a szélsőséges időjárási viszonyokat. Márpedig egy komolyabb esőzés, vagy egy poros útszakasz megtétele működő ablaktörlők, valamint megfelelő mértékű és minőségű ablakmosó folyadék nélkül kevésbé lesz sétagalopp - a rovarokról már nem is beszélve.

5. A klíma tisztasága és a pollenszűrők

A klíma tisztítása elsődlegesen nem a kényelem miatt fontos. Ugyanis, ha régen volt már tisztítva a berendezést, a rendszerben könnyen megtelepedhetnek a gombát, ami a kellemetlen szagok mellett fertőzést is okozhat. Érdemes tehát az ózonos és a habos tisztítást is elvégezni, így az elpárologtatóról is eltűnik a gombásodás, illetve az utastérbe bejutó fertőzéseket is kiirtja.

 

És ha már a tiszta levegőnél tartunk, a pollenszűrők cserélésére is rendkívül fontosságú. Az elkoszolódott szűrők ugyanis gátolják a levegő áramlását, ami nemcsak a beltéri levegő minőségét rontja, hanem az ablak párásodásának esélyét is növelik.

6. A biztonsági felszerelések és az elsősegélydoboz

A légzsákok és biztonsági övek megfelelő működése elemi fontosságú. Ezenkívül semmiképp ne indulj el pótizzók, elakadásjelző, pótkerék és megfelelően feltöltött elsősegélydoboz nélkül, és ne felejtsd otthon a fényvisszaverő mellényt sem.

És vannak olyan alkatrészek, amelyeket mindenképpen szakemberrel érdemes ellenőriztetned

1. Fékek állapota

Talán nem kell külön kitérnünk rá, miért is fontos, hogy a fékberendezéseket szakember ellenőrizze. A féktárcsa, a fékbetét, a féknyereg, a fékcsövek, a főfékhenger, a fékerőszabályozó, a fékszervó és a fékpedál olyan alkatrészek, amelyek ellenőrzése kizárólag szervizben lehet pontos.

2. Lengéscsillapítók állapota

A lengéscsillapítók vizsgálata már a legtöbb helyen számítógépes vizsgálattal történik. Ez ugyanis 100%-os pontossággal térképezi fel a lengéscsillapítók állapotát.

3. Az alváz állapota és az átrozsdásodás vizsgálata

Mivel ezen vizsgálatok elvégzéséhez az autót meg kell emelni, célszerű szervizhez fordulnunk. Amikor az autón fellelhető korrodációt ellenőrizzük, az alvázat, a kipufogórendszert, a karosszériát és a gyertyát kell alaposan megvizsgálnunk.

Ha hosszabb road tripre készülsz, érdemes elolvasnod a témában írt korábbi cikkünket is, illetve a csomagolással kapcsolatos tippjeinkre sem árt odafigyelned.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Ezt a két dolgot mindenképp intézd el, mielőtt családot alapítanál!

2018. 02 08.

Ha még nincs életbiztosításod, mindenképp érdemes kötnöd egyet. Ha már van, nem árt meggyőződni róla, hogy biztosan a megfelelő feltételek szerint kötötted. Ha kételkedsz abban, hogy szükséged van életbiztosításra, gondold át, milyen mértékű anyagi segítséget jelenthet szeretteid, családod számára egy tragikus eseményt követően.

Elolvasom  
Életmód

Így lehet magasabb nyugdíjad! (Hiánypótló tippek, kerülendő hibák)

2018. 02 12.

Bizonyára Téged is foglalkoztat, mire számíthatsz majd nyugdíjas éveid alatt. Nem meglepő, hiszen Magyarországon ma rengeteg ember számára kérdéses, mennyi nyugdíjból gazdálkodhat majd a szép öregkor idején. A tévhitekkel ellentétben azonban nem csupán az állam segítségére számíthatunk ebben a kérdésben. Te magad is tehetsz azért, hogy amikor eljön az ideje, magasabb nyugdíjad legyen.

Elolvasom  

Legnépszerűbb bejegyzések

Kategóriák

Címkék