BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Ezt mindenképpen tudnod kell az önvezető autókról

Casco 2018. 04 10.

Néhány évvel ezelőtt még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a Knight Rider valósággá válhat. Azóta az olyan technológiai innovátorok, mint például a Tesla, merőben megváltoztatták az erről alkotott véleményünket. De mit kell tudunk az önvezető autókról? Aktuális cikkünkből kiderül.


Az önvezető autók már tényleg a gyorsító sávban vannak

Most már valóban csak egyetlen lépés választ el attól minket, hogy az önvezető autók az utakra gurulhassanak. Előzetes kalkulációk szerint az önvezető autók 2020-tól jelenhetnek meg a forgalomban. Az IT café cikke szerint először a teher- és városi személyszállításban jelennek majd meg az autonóm járművek, majd ezt követően válnak közhasználatúvá.

A folyamat előrehaladottságáról ad tanúbizonyságot az a tény is, hogy Kaliforniában bejelentették, kibővítik az eddigi tesztengedélyeket, aminek értelmében az önvezető tesztautókba már nem kell biztonsági okokból sofőrt ültetni. Ehelyett távoli felügyelettel ellenőrzik az autókat.

Egyre több cég fordít komoly összegeket az önvezető szoftverek fejlesztésére

A legtöbbünknek a Tesla jut az eszébe, ha önvezető autókról beszélünk, pedig vannak más gyártók is, akik komoly figyelmet - és anyagi ráfordítást - szentelnek a projektnek. Legutóbb a Toyota jelentette be, hogy 2,8 milliárd dollárt szánnak a járművek szoftverére - ami egyébként azért is megemlítendő, mert a projektre összesen 4 milliárdot szánnak.

 

Hogyan érintik a biztosítási szektort az önvezető autók?

A Biztosítási Szemle részletes cikkben számol be arról, hogy milyen változásokat eszközölhetnek az önvezető autók a biztosítási szektorban. Ez persze nem kizárólag az önvezető autókra, hanem alapvetően a robotokra is vonatkozik. Ha ugyanis megfigyeljük, napjainkban egyre több szektorban jelennek meg a különféle gépek és automatizmusok, amelyek az emberek munkáit hivatottak egyszerűsíteni - vagy más nézőpontból helyettesíteni.

Éppen ezért jogalkotás tekintetében már komoly problémákat jelenthet, hogy pontosan hogyan is kezeljük ezeket? Egyfelől a vállalatok saját felelősségeivel kapcsolatban merülnek fel kérdések. Ha például egy önvezető autó balesetet okoz, és kizárható az üzemeltetői felelősség, hogyan rendelkezik a jog, és hogyan áll a kérdéshez a szolgáltató, például egy biztosító cég?

Az említett cikk tanulsága a következő: “A biztosítóknak kulcsszerepe lesz majd az AI alkalmazások használatából újonnan felmerülő kockázatok minimalizálásának, kezelésének és áthárításának az előmozdításában. A hagyományos biztosítási fedezeteket úgy kell átalakítani, hogy azok a fogyasztókat és a vállalkozásokat egyaránt védjék.”
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Casco

Segítünk eligazodni a gépjármű-biztosítások útvesztőjében

2018. 07 31.

Mivel az autó a legtöbb háztartás második legértékesebb tulajdona, ezért nyilvánvalóan kiemelt értéket képvisel. A kiemelt értékeinket pedig kiemelt figyelemmel tüntetjük ki, mondhatnánk: vigyázunk rá, mint a szemünk fényére. Igen ám, de mi történik, ha mégis beüt a krach? Súlyos ára lehet annak, ha nem készülünk fel időben az esetleges kockázatokra. Ebben a cikkben mindent összegyűjtöttünk, amit az autós biztosításokkal kapcsolatban tudnod kell.  

Elolvasom  
Casco

Biztosítsd be a járművedet is, ha külföldre indulsz!

2020. 02 03.

Lehet, hogy csak kiruccansz vásárolni vagy egy hosszú hétvégére, esetleg két-három hétre nyaralni mész. Egyedül vagy családdal.   Utasbiztosításra gondolunk ilyenkor általában, pláne, ha gyerekkel utazunk, fontos, hogy ha kell az orvosi ellátás, elérhető és megfizethető legyen. A poggyászunkra is gondolni kell, ha esetleg eltűnne. De gondolsz-e az autóra, motorra is, amivel mész? Hiszen ha külföldi út során hibásodik meg, vagy épp akkor ér baleset – akár más, akár a mi hibánkból – nagyobb pácban vagy, mintha itthon érne ilyen gond. És ismeretlen utakon, a helyi közlekedési sajátosságokat nem ismerve nem is vezetünk olyan profin, mint mondjuk munkába menet az ismerős utakon.

Elolvasom