BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Ezt mindenképpen tudnod kell az önvezető autókról

Casco 2018. 04 10.

Néhány évvel ezelőtt még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a Knight Rider valósággá válhat. Azóta az olyan technológiai innovátorok, mint például a Tesla, merőben megváltoztatták az erről alkotott véleményünket. De mit kell tudunk az önvezető autókról? Aktuális cikkünkből kiderül.


Az önvezető autók már tényleg a gyorsító sávban vannak

Most már valóban csak egyetlen lépés választ el attól minket, hogy az önvezető autók az utakra gurulhassanak. Előzetes kalkulációk szerint az önvezető autók 2020-tól jelenhetnek meg a forgalomban. Az IT café cikke szerint először a teher- és városi személyszállításban jelennek majd meg az autonóm járművek, majd ezt követően válnak közhasználatúvá.

A folyamat előrehaladottságáról ad tanúbizonyságot az a tény is, hogy Kaliforniában bejelentették, kibővítik az eddigi tesztengedélyeket, aminek értelmében az önvezető tesztautókba már nem kell biztonsági okokból sofőrt ültetni. Ehelyett távoli felügyelettel ellenőrzik az autókat.

Egyre több cég fordít komoly összegeket az önvezető szoftverek fejlesztésére

A legtöbbünknek a Tesla jut az eszébe, ha önvezető autókról beszélünk, pedig vannak más gyártók is, akik komoly figyelmet - és anyagi ráfordítást - szentelnek a projektnek. Legutóbb a Toyota jelentette be, hogy 2,8 milliárd dollárt szánnak a járművek szoftverére - ami egyébként azért is megemlítendő, mert a projektre összesen 4 milliárdot szánnak.

 

Hogyan érintik a biztosítási szektort az önvezető autók?

A Biztosítási Szemle részletes cikkben számol be arról, hogy milyen változásokat eszközölhetnek az önvezető autók a biztosítási szektorban. Ez persze nem kizárólag az önvezető autókra, hanem alapvetően a robotokra is vonatkozik. Ha ugyanis megfigyeljük, napjainkban egyre több szektorban jelennek meg a különféle gépek és automatizmusok, amelyek az emberek munkáit hivatottak egyszerűsíteni - vagy más nézőpontból helyettesíteni.

Éppen ezért jogalkotás tekintetében már komoly problémákat jelenthet, hogy pontosan hogyan is kezeljük ezeket? Egyfelől a vállalatok saját felelősségeivel kapcsolatban merülnek fel kérdések. Ha például egy önvezető autó balesetet okoz, és kizárható az üzemeltetői felelősség, hogyan rendelkezik a jog, és hogyan áll a kérdéshez a szolgáltató, például egy biztosító cég?

Az említett cikk tanulsága a következő: “A biztosítóknak kulcsszerepe lesz majd az AI alkalmazások használatából újonnan felmerülő kockázatok minimalizálásának, kezelésének és áthárításának az előmozdításában. A hagyományos biztosítási fedezeteket úgy kell átalakítani, hogy azok a fogyasztókat és a vállalkozásokat egyaránt védjék.”
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Casco

Több millióba is kerülhet, ha nincs téli gumi az autón!

2019. 01 30.

A rendőr nem büntethet, ha nincs téli gumink, de pórul jár, aki ezen spórolna!

Elolvasom  
Casco

Hogyan készüljünk fel az autós nyaralásunkra

2017. 12 04.

Amennyiben következő nyaralásunk helyszínére autóval kívánunk eljutni, esetleg szinte a teljes vakációnkat járművünkben töltenénk, nem árt, ha felkészülten vágunk neki az utazásunknak. Rengeteg előnye van az autós kirándulásoknak. Óriási szabadsággal jár, hogy nem menetrendekhez kell igazodnunk és hogy könnyedén, rugalmasan közelíthetünk meg helyeket.  Ugyanakkor nem árt számolnunk a felmerülő nehézségekkel sem, amik igazából könnyedén megelőzhetők egy pár napos felkészüléssel. Erre adunk pár tippet:  

Elolvasom