BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mit tehetünk cserbenhagyásos koccanás esetén?

Casco 2018. 01 30.

Könnyen előfordulhat, hogy a zsúfolt parkolóban hagyott gépjárművünket valamilyen kár éri. Következő cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen lépéseket kell ilyenkor tennünk.


Képzeljük el, hogy éppen elhagyjuk a boltot nagybevásárlás után. Amikor a parkolóhoz érünk egy hatalmas horpadás fogad minket az autónk oldalán. Az elkövető nincs a helyszínen és egy cetlit sem hagyott a szélvédőnkön. Mit tehetünk ilyenkor? Értesítsük a biztosítót? Jelentsük a rendőrségnek? Vagy saját pénzünkből javíttassuk meg a sérüléseket?

Abból kell kiindulnunk, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) ismeretlen személy által elkövetett vétség esetén nem fizet. Kivéve abban az esetben, ha súlyos testi sérülés történt. A casco ellenben már megtérítheti a javítás költségeit.

 

1. Nyugodjunk meg

Hibát követett el az a személy, aki az ütközés után szó nélkül eltűnt. Ugyanakkor nem szabad, hogy mindez kihozzon a sodrunkból. Inkább kezdjünk el a megoldáson gondolkozni.

Szerencsés esetben felbukkanhat az elkövető és így begyűjthetjük a szükséges információkat tőle:

Név
Cím
Telefonszám
Baleset magyarázata
Biztosító neve

2. Keressünk szemtanúkat

Amennyiben a károkozó személye ismeretlen, érdemes minél többet megtudni a koccanás körülményeiről. Tehetjük ezt úgy, hogy megkérdezzük a területen ácsorgókat, hátha valaki tanúja volt az esetnek. Tőlük akár el is kérhetjük az elérhetőségeiket. Ez a rendőrség, vagy biztosító számára lehet segítség a kivizsgálás során.

Továbbá érdemes megkérdezni a környéken lévő üzletek biztonsági embereit, hogy a közeli megfigyelőkamera nem rögzítette-e az esetet.

3. Készítsünk fotókat

Akár telefonunkkal is megörökíthetjük a gépjárművönkön esett károkat. Ez a későbbiekben bizonyítékul szolgálhat.

4. Beszéljünk a rendőrséggel

Sokat segíthet az ügyünk előremozdulásában a rendőrséggel való kapcsolatfelvétel. A jegyzőkönyvet később, mint bizonyítékot adhatjuk át a biztosítónknak. Továbbá segíthetnek kikérni a helyi biztonsági kamerák felvételeit is. Ráadásul a szemtanúk általában többet mondanak el egy hivatalos személynek a látottakról.

5. Vegyük fel a kapcsolatot a biztosítóval

Az előzőekben már szó volt róla, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ilyen esetben nem nyújt fedezetet. Ennek ellenére is érdemes felvenni a kapcsolatot a biztosítóval, hiszen a későbbiekben még felbukkanhat a tettes.

Cascoval rendelkezők számára, mindez sokkal gördülékenyebben mehet. Hiszen a biztosítás bár önrész megfizetése mellett, de megtéríti az okozott kárt.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Casco

Több millióba is kerülhet, ha nincs téli gumi az autón!

2018. 01 30.

A rendőr nem büntethet, ha nincs téli gumink, de pórul jár, aki ezen spórolna!

Elolvasom  
Casco

Mire figyeljünk a téli hónapokban?

2018. 02 12.

“Közeleg a tél” - hangzik a népszerű sorozat, a Trónok Harca egyik tételmondata. Magyarországon napjainkban ennek külön jelentése van, hiszen a január első hetét jellemző, már-már tavaszi időjárást felváltani látszik az igazi téli hideg, hóval és jéggel. Ezért úgy döntöttünk, összeszedjük, hogyan maximalizálhatod saját és környezeted biztonságát a téli hónapok alatt.

Elolvasom