BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mit tehetünk cserbenhagyásos koccanás esetén?

Casco 2019. 09 01.

Könnyen előfordulhat, hogy a zsúfolt parkolóban hagyott gépjárművünket valamilyen kár éri. Következő cikkünkben megmutatjuk, hogy milyen lépéseket kell ilyenkor tennünk.


Képzeljük el, hogy éppen elhagyjuk a boltot nagybevásárlás után. Amikor a parkolóhoz érünk egy hatalmas horpadás fogad minket az autónk oldalán. Az elkövető nincs a helyszínen és egy cetlit sem hagyott a szélvédőnkön. Mit tehetünk ilyenkor? Értesítsük a biztosítót? Jelentsük a rendőrségnek? Vagy saját pénzünkből javíttassuk meg a sérüléseket?

Abból kell kiindulnunk, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) ismeretlen személy által elkövetett vétség esetén nem fizet. Kivéve abban az esetben, ha súlyos testi sérülés történt. A casco ellenben már megtérítheti a javítás költségeit.

 

1. Nyugodjunk meg

Hibát követett el az a személy, aki az ütközés után szó nélkül eltűnt. Ugyanakkor nem szabad, hogy mindez kihozzon a sodrunkból. Inkább kezdjünk el a megoldáson gondolkozni.

Szerencsés esetben felbukkanhat az elkövető és így begyűjthetjük a szükséges információkat tőle:

Név
Cím
Telefonszám
Baleset magyarázata
Biztosító neve

2. Keressünk szemtanúkat

Amennyiben a károkozó személye ismeretlen, érdemes minél többet megtudni a koccanás körülményeiről. Tehetjük ezt úgy, hogy megkérdezzük a területen ácsorgókat, hátha valaki tanúja volt az esetnek. Tőlük akár el is kérhetjük az elérhetőségeiket. Ez a rendőrség, vagy biztosító számára lehet segítség a kivizsgálás során.

Továbbá érdemes megkérdezni a környéken lévő üzletek biztonsági embereit, hogy a közeli megfigyelőkamera nem rögzítette-e az esetet.

3. Készítsünk fotókat

Akár telefonunkkal is megörökíthetjük a gépjárművönkön esett károkat. Ez a későbbiekben bizonyítékul szolgálhat.

4. Beszéljünk a rendőrséggel

Sokat segíthet az ügyünk előremozdulásában a rendőrséggel való kapcsolatfelvétel. A jegyzőkönyvet később, mint bizonyítékot adhatjuk át a biztosítónknak. Továbbá segíthetnek kikérni a helyi biztonsági kamerák felvételeit is. Ráadásul a szemtanúk általában többet mondanak el egy hivatalos személynek a látottakról.

5. Vegyük fel a kapcsolatot a biztosítóval

Az előzőekben már szó volt róla, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ilyen esetben nem nyújt fedezetet. Ennek ellenére is érdemes felvenni a kapcsolatot a biztosítóval, hiszen a későbbiekben még felbukkanhat a tettes.

Cascoval rendelkezők számára, mindez sokkal gördülékenyebben mehet. Hiszen a biztosítás bár önrész megfizetése mellett, de megtéríti az okozott kárt.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Casco

Hogyan készüljünk fel az autós nyaralásunkra

2017. 12 04.

Amennyiben következő nyaralásunk helyszínére autóval kívánunk eljutni, esetleg szinte a teljes vakációnkat járművünkben töltenénk, nem árt, ha felkészülten vágunk neki az utazásunknak. Rengeteg előnye van az autós kirándulásoknak. Óriási szabadsággal jár, hogy nem menetrendekhez kell igazodnunk és hogy könnyedén, rugalmasan közelíthetünk meg helyeket.  Ugyanakkor nem árt számolnunk a felmerülő nehézségekkel sem, amik igazából könnyedén megelőzhetők egy pár napos felkészüléssel. Erre adunk pár tippet:  

Elolvasom  
Casco

Biztosítsd be a járművedet is, ha külföldre indulsz!

2020. 02 03.

Lehet, hogy csak kiruccansz vásárolni vagy egy hosszú hétvégére, esetleg két-három hétre nyaralni mész. Egyedül vagy családdal.   Utasbiztosításra gondolunk ilyenkor általában, pláne, ha gyerekkel utazunk, fontos, hogy ha kell az orvosi ellátás, elérhető és megfizethető legyen. A poggyászunkra is gondolni kell, ha esetleg eltűnne. De gondolsz-e az autóra, motorra is, amivel mész? Hiszen ha külföldi út során hibásodik meg, vagy épp akkor ér baleset – akár más, akár a mi hibánkból – nagyobb pácban vagy, mintha itthon érne ilyen gond. És ismeretlen utakon, a helyi közlekedési sajátosságokat nem ismerve nem is vezetünk olyan profin, mint mondjuk munkába menet az ismerős utakon.

Elolvasom