BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

5 film a pénzről, ami megtörtént eseményeken alapul

Életmód 2019. 04 15.

Ahogy rövid könyvajánlónkban, itt is inkább a hétköznapjainkat jobban, közelebbről befolyásoló pénzügyi témákról szóló filmeket ajánlunk fogyasztásra, ezúttal a tőzsdecápás Wall Street-i sztorik, Hamupipőke történetek helyett. Halványan mégis kapcsolódunk majd a tőzsdéhez, hiszen a 2008-as válsághoz kapcsolódóan két filmet is beválasztottunk az ötbe, annyira közeli emlék, és annyira erős hatást gyakorolt és gyakorol a mai napig ránk ez az időszak.


1. Pénzcsináló – Moneyball (2011)

Az Oaklandi Baseball csapat komoly pénzhiánnyal küzd; csak a csapat magját alkotó néhány erős játékosra elmenne a teljes keretük. A megoldás után kutató Billy Beane ráakad egy baseballhoz látszólag szinte egyáltalán nem értő fiatal közgazdász könyvére, amelyben képletekkel és hideg racionalitással értékeli ki a játékosokat.
Ezzel egycsapásra megoldódik a probléma, megtalálják az alulértékelt játékosokat, visszahozva a pályára ezzel kiöregedett, sérült, vagy lenézett csapattagokat is akár. A sztori további alakulásáról némileg spoilermentesen csak annyit: a csapatösszeállításhoz alkalmazott rendszert néhány év alatt a legtöbb csapat átvette.
A film egyszerre tanít a tudatos tervezés erejéről és a megkövesedett módszerek előregedéséről, arról hogy mekkora döntés szembemenni a többség által elfogadott ideákkal, ugyanakkor figyelmezet a makacs ragaszkodás veszélyére.


2. A boldogság nyomában - Pursuit of Happiness (2006)

A film Klasszikus rongyokból-milliomos sztori IS LEHETNE. Azonban itt a főszereplő életútjának egy olyan szeletét ismerjük meg amiből azt a hihetetlen akaraterőt láthatjuk, amit a legtöbb ilyen történetben a szerencse helyettesít.
A legnagyobb tanulság nem az, hogy „Soha ne add fel!”, hiszen azt hallottuk már ezerszer, hanem látni hogy hogyan, s mint történik az, amikor valaki nem adja fel, és mivel kell közben megküzdenie.


3. A nagy dobás - The BIG short (2015)

Ha valami, akkor a 2008-as pénzügyi válság, szinte mindenki számára testközeli pénzügyi téma. Magyarázatot kapunk a pénzügyi válsághelyzet kialakulásáról, ezen kívül a film megpróbál utána járni, hogy hogyan jutottak el a pénzügyi cégek vezetői a kiváltó okokhoz, és hogyan lehet az, hogy bár többen sejtették hova vezet ez az egész, mégsem történt semmi a megelőzés érdekében. Ráadásként a filmben Margot Robbie egyszerűsíti le nekünk a pénzügyi fogalmakat egy kádban pezsgőzve.


4. Bennfentesek – Inside Job (2010)

Az előző hollywoodi produkció dokumentumfilmes párja, amely kissé hatásvadász ugyan, mégis remekül megmutatja, hogy mi az, ami a válság után következett közvetlenül, hogy mennyire veszélyes tud lenni mindenkire a koncentrált hatalom, és hogy a közgazdaságtan, mint tudományág sem tud fekete-fehér válaszokat és predikciókat adni a gazdaság működését illetően. Az interjús-dokumentumfilmes felépítés ellenére nem válik unalmassá a film, a végén kényelmetlen érzést hagyva afelől, mennyire is vagyunk saját pénzügyeink valódi urai.

 

5.  Carter edző – Coach Carter (2005)

A végére ismét kicsit kakukktojás jellegű filmet hagytunk, a film tanulsága a pénzzel kapcsolatban abban rejlik, hogy ráébreszt arra, mennyire fontos lehet bármilyen területen egy jó mentor, rövid ideig tartó befolyása ellenére is egész életünkre kihatással lehet a jelenléte. Ezzel karöltve a másik oldalról jól látható, hogy belülről megélve milyen – nagyon is jónek tűnő – döntésekkel zárhatjuk magunkat szintén életre szóló kelepcébe a látókörünk szűksége miatt.

Ha pedig két film között a saját helyzetedre keresnél mentort, vagy pénzügyi tanácsokat élesben, akkor keress minket bizalommal.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Rendszeresen futok, kerékpározok, létezik a számomra megfelelő biztosítás?

2018. 01 23.

A válasz egyértelműen igen. Ugyanakkor a piacon nem sok biztosítás elérhető, ami a hobbi-sportolóknak kedvez. Összeszedtünk pár információt arról, hogy milyen lehetőségünk van, ha mozgás közben is szeretnénk minél biztonságosabban érezni magunkat.

Elolvasom  
Életmód

Hova utazik szívesen a magyar?

2018. 05 02.

Azt gondoljuk, májusban már egyáltalán nem korai nyaralásról beszélni. Különösen azért, mert a hónap közepére jellemzően 30 fok körüli hőmérséklet várható országszerte. Arról már nem is beszélve, hogy a tőlünk délre fekvő országok tengerpartjainál még ennél is melegebb az idő. Lássuk, mik a magyarok kedvenc turisztikai célpontjai!

Elolvasom