BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

5 film a pénzről, ami megtörtént eseményeken alapul

Életmód 2019. 04 15.

Ahogy rövid könyvajánlónkban, itt is inkább a hétköznapjainkat jobban, közelebbről befolyásoló pénzügyi témákról szóló filmeket ajánlunk fogyasztásra, ezúttal a tőzsdecápás Wall Street-i sztorik, Hamupipőke történetek helyett. Halványan mégis kapcsolódunk majd a tőzsdéhez, hiszen a 2008-as válsághoz kapcsolódóan két filmet is beválasztottunk az ötbe, annyira közeli emlék, és annyira erős hatást gyakorolt és gyakorol a mai napig ránk ez az időszak.


1. Pénzcsináló – Moneyball (2011)

Az Oaklandi Baseball csapat komoly pénzhiánnyal küzd; csak a csapat magját alkotó néhány erős játékosra elmenne a teljes keretük. A megoldás után kutató Billy Beane ráakad egy baseballhoz látszólag szinte egyáltalán nem értő fiatal közgazdász könyvére, amelyben képletekkel és hideg racionalitással értékeli ki a játékosokat.
Ezzel egycsapásra megoldódik a probléma, megtalálják az alulértékelt játékosokat, visszahozva a pályára ezzel kiöregedett, sérült, vagy lenézett csapattagokat is akár. A sztori további alakulásáról némileg spoilermentesen csak annyit: a csapatösszeállításhoz alkalmazott rendszert néhány év alatt a legtöbb csapat átvette.
A film egyszerre tanít a tudatos tervezés erejéről és a megkövesedett módszerek előregedéséről, arról hogy mekkora döntés szembemenni a többség által elfogadott ideákkal, ugyanakkor figyelmezet a makacs ragaszkodás veszélyére.


2. A boldogság nyomában - Pursuit of Happiness (2006)

A film Klasszikus rongyokból-milliomos sztori IS LEHETNE. Azonban itt a főszereplő életútjának egy olyan szeletét ismerjük meg amiből azt a hihetetlen akaraterőt láthatjuk, amit a legtöbb ilyen történetben a szerencse helyettesít.
A legnagyobb tanulság nem az, hogy „Soha ne add fel!”, hiszen azt hallottuk már ezerszer, hanem látni hogy hogyan, s mint történik az, amikor valaki nem adja fel, és mivel kell közben megküzdenie.


3. A nagy dobás - The BIG short (2015)

Ha valami, akkor a 2008-as pénzügyi válság, szinte mindenki számára testközeli pénzügyi téma. Magyarázatot kapunk a pénzügyi válsághelyzet kialakulásáról, ezen kívül a film megpróbál utána járni, hogy hogyan jutottak el a pénzügyi cégek vezetői a kiváltó okokhoz, és hogyan lehet az, hogy bár többen sejtették hova vezet ez az egész, mégsem történt semmi a megelőzés érdekében. Ráadásként a filmben Margot Robbie egyszerűsíti le nekünk a pénzügyi fogalmakat egy kádban pezsgőzve.


4. Bennfentesek – Inside Job (2010)

Az előző hollywoodi produkció dokumentumfilmes párja, amely kissé hatásvadász ugyan, mégis remekül megmutatja, hogy mi az, ami a válság után következett közvetlenül, hogy mennyire veszélyes tud lenni mindenkire a koncentrált hatalom, és hogy a közgazdaságtan, mint tudományág sem tud fekete-fehér válaszokat és predikciókat adni a gazdaság működését illetően. Az interjús-dokumentumfilmes felépítés ellenére nem válik unalmassá a film, a végén kényelmetlen érzést hagyva afelől, mennyire is vagyunk saját pénzügyeink valódi urai.

 

5.  Carter edző – Coach Carter (2005)

A végére ismét kicsit kakukktojás jellegű filmet hagytunk, a film tanulsága a pénzzel kapcsolatban abban rejlik, hogy ráébreszt arra, mennyire fontos lehet bármilyen területen egy jó mentor, rövid ideig tartó befolyása ellenére is egész életünkre kihatással lehet a jelenléte. Ezzel karöltve a másik oldalról jól látható, hogy belülről megélve milyen – nagyon is jónek tűnő – döntésekkel zárhatjuk magunkat szintén életre szóló kelepcébe a látókörünk szűksége miatt.

Ha pedig két film között a saját helyzetedre keresnél mentort, vagy pénzügyi tanácsokat élesben, akkor keress minket bizalommal.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Életbiztosítások felelősen gondolkodóknak

2018. 01 30.

Kockázati, unit linked, vagy elérési? Pontosan ezek a szavak azok, amiért Önnek szakértő segítségére van szüksége a megfelelő életbiztosítás kiválasztásához. Szeretjük biztonságban tudni a vagyontárgyainkat, ezért biztosítást kötünk az otthonunkra, az autónkra. Saját magunkról is így kellene gondolkodnunk, hiszen értéket képviselünk magunk és a szeretteink számára is.

Elolvasom  
Életmód

Az éghajlatváltozás hatása a pénzügyeidre

2019. 10 24.

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek háttérben lebegő, ködös feszültségéből mára realitássá vált. Naponta jelennek meg cikkek a világsajtóban, amelyek az extrém időjárási jelenségekről vagy erdőtüzekről számolnak be és a mindennapi beszédtémáink közé is begyűrűzött a kérdés. 

Elolvasom