BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

5+1 tipp, hogy online is biztonságban legyen a pénzed

Életmód 2019. 09 24.

Az online vásárlás ma már természetes része a mindennapjainknak, és sokszor nem is számolunk a veszélyeivel. De hogyan tarthatod biztonságban a pénzed online? Cikkünkből kiderül. 


Ami tegnap még elképzelhetetlen volt, ma már az életünk szerves része. Ez halmozottan igaz az internet világára, és talán még inkább az online pénzügyekre. Pár éve még elképzelhetetlennek tűnt az egyszerű és gyors internetes vásárlás – sokan pedig egyenesen idegenkedtek az online tranzakcióktól egyszerűen azért, mert nem bíztak bennük.

Mára viszont fordult a kocka és vásárlásaink nagy része áthelyeződött az internetre: ruhát, kütyüt és kozmetikumokat rendelünk külföldről, egy érintéssel fizetünk bárhol, és automatikusan vonják le a számlánkról például a zenehallgatásunk, vagy filmnézésünk költségeit.

Éppen ezért ma mindennél fontosabb, hogy legalább az alapvető pénzügyi biztonság lépéseivel tisztában legyünk. Amikor számlaadataink alig pár kiberlépésre vannak az e-mail-fiókunk jelszavától, nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő védelem fontosságát.

Íme 5 egyszerű tipp, amivel biztonságban tudhatod pénzügyeidet az online térben is.

 

1. Rendszeres ellenőrzés

Aki volt már nyári fesztiválon, vagy akár egy nagybevásárláson, ahol kártyával fizetett, az pontosan tudja, hogy a kártyáról néha jobban fogy a pénz, mintha a fizikai pénzünket költenénk. Ezért is érdemes rendszeresen végigmenni a bankszámlakivonatokon és az elektronikus számlatörténeten.

Ezzel nemcsak az impulzusvásárlásokat tudjuk megregulázni, de kiszúrhatjuk a gyanús tranzakciókat is. Nem fizetett-e valaki a nevünkben, vagy nem iratkoztunk-e fel akaratlanul olyan szolgáltatásra, amit eszükben sincs használni.

 

2. Több pontos hitelesítés

Az új EU-s szabályoknak köszönhetően ez már szinte nem is opcionális, de ahol tudunk, fizetéskor használjunk kétlépcsős hitelesítést. Az ilyen vásárlásokhoz ugyanis nem elég egy egyszerű jelszó, vagy PIN-kód, de szükség lesz valamilyen extra igazolásra is – ez lehet egy másik jelszó, de akár az ujjlenyomatunk is.

 

3. Nézz utána az új szolgáltatóknak

Mielőtt elkezdesz igénybe venni valamilyen új (pénzügyi) szolgáltatást a neten, járj egy kicsit utána, hogy hol is hagyod a pénzed. Olvasd el a felhasználók értékeléseit és nem árt arra is figyelni, hogy milyen típusú titkosítást és hitelesítést használ az adott oldal az adataid védelmében.

 

4. Ne adj ki túl sok információt

Ha sietve iratkozunk fel egy új szolgáltatásra, előfordulhat, hogy figyelmetlenségből túl sok adatot adunk ki magunkról. Mindig csak annyi információt közölj egy adott oldallal, ami abszolút szükséges a zökkenőmentes működéshez. Az adathalász és egyéb hackertámadások kivédése így is nehéz feladat, ne könnyítsd meg a bűnözők dolgát azzal, hogy mindent elárulsz magadról.

 

5. Használj biztonsági szoftvert

A vírusírtó programok mára szerencsére már elég nagy népszerűségnek örvendenek, de itt még nem kéne, hogy megálljon a védekezés. Ha belegondolsz, nem csak a számítógéped, de a telefonod és még számtalan más eszköz is tárolja az adataidat. Válassz valamilyen biztonsági szoftvert, amely képes az összes eszközön védeni dokumentumaidat és az érzékeny információkat.

 

+1. Óvatosan a nyílt hálózatokkal

Ha reptéren, vagy egy kávézóban csatlakozol az internetre, ilyenkor lehetőleg messziről kerüld el a kényesebb tranzakciókat. Az ilyen hálózatok pont arra valók, hogy sok ember egyszerűen csatlakozhasson hozzájuk, ezért általában elég gyenge védelmük van. Ez pedig sajnos kitűnő terepet szolgáltat a rosszindulatú „vendégeknek” az adataink ellopására. A legjobb, ha ilyenkor hanyagoljuk a pénzügyi tranzakciókat, vagy ha muszáj, akkor használjunk mobilnetet, esetleg VPN szolgáltatást.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Ezt a két dolgot mindenképp intézd el, mielőtt családot alapítanál!

2018. 02 08.

Ha még nincs életbiztosításod, mindenképp érdemes kötnöd egyet. Ha már van, nem árt meggyőződni róla, hogy biztosan a megfelelő feltételek szerint kötötted. Ha kételkedsz abban, hogy szükséged van életbiztosításra, gondold át, milyen mértékű anyagi segítséget jelenthet szeretteid, családod számára egy tragikus eseményt követően.

Elolvasom  
Életmód

Hány évesen érdemes életbiztosítást kötni?

2017. 12 05.

Az életbiztosítás vásárlása akár már a csecsemők számára is indokolt lehet. Mindenesetre érdemes minél korábbi életszakaszban megkötni, hiszen az idősebbek más kondíciókkal juthatnak hozzá. Minél fiatalabban kötjük meg, annál kevesebb pénzt fogunk fizetni ugyanazon szolgáltatásért. Életbiztosítást pedig 35 éves kor alatt érdemes kötnünk.  

Elolvasom