BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Az 5 leghasznosabb könyv a pénzügyekhez (szerintünk)

Életmód 2019. 05 02.

Menedzser- és önfejlesztőkönyvekkel tele vannak a polcok, hangzatos címek, menő borító elől, prémium ajánlások hátul, mindegyiktől nagyon gazdag leszel, de legalább sikeres. Ebből a tengerből szerettünk volna egy olyan merítést, amik tartalmukban közel állnak a hétköznapi ember pénzügyeihez és segítenek a hétköznapok során a magabiztos pénzkezelésben. 


A lista szubjektív, nálunk sem mindegyik könyv tetszett mindenkinek maradéktalanul, viszont mindegyik segít elkezdeni gondolkodni a saját dolgaidon, ha máshogy nem, hát úgy, hogy kritikus gondolkodásra késztet a pénzügyekkel kapcsolatban.

A könyvek sorrendje nem utal arra, hogy mennyire jó, inkább az általunk ajánlott olvasási sorrendet mutatja.


1. George S. Clason – Babilon leggazdagabb embere

Első ajánlónk egy kedves és rövid – de annál velősebb – tanmese. A könyv egy babiloni férfiről szól, aki sok pénzt keres, még sem él meg belőle, így elmegy a város leggazdagabb emberéhez tanácsot kérni.

Ezen a ponton kezdődik az a sok-sok apró tanács, szemléletmód és ötlet a pénzügyi tervezéshez, ami megalapozza a helyes pénzügyi gondolkodást. A könyv nagyjából 120 oldal, egyetlen délután alatt kiolvasható. És az írás bár 93 éves, magyarul csak 10 éve jelent meg először, és szerencsére nem használja olyan erősen az eredeti archaizáló nyelvezetét. Szerintünk alapmű.

 

2. Vicki Robin -  Az Pénzed vagy az Életed (Your Money or Your Life)

Szintén esszenciális olvasmány, ami megtanít arra hogyan kerüljünk ki az adósságainkból. A könyv nagy erénye, hogy a pénzt nem önmagában használja témaként, hanem az életünk egyes részeihez, szándékainkhoz, gondolatainkhoz, életeseményeinkhez köti, sokkal valóságosabbá és megfoghatóbbá téve azt.

 

3. T. Harv Eker- A milliomos elme titkai

Azt ígértük nem a gazdagságot ígérő könyvekkel foglalkozunk majd, viszont A milliomos elme titkai legalább a feléig olyan szuper személyes pénzügyi témákat rág át alaposan, amik mindenkinek iszonyatosan használhatóak és relevánsak.

Az egyik legjobb elméleti könyv a témában, így kevésbé a gyakorlat mintsem a gondolkodásmód áll a középpontban. Ezeken túljutva tényleg bárkinek meghozhatja a kedved a nagyobb anyagi jólét felé irányuló tudatos törekvésre.

 

4. Dave Ramsey – The Total money makeover (magyarul kb.: Teljes pénzügyi rendrakás)

A könyv egyetlen nagy hibája, hogy nem elérhető magyarul, de ha tudunk legalább egy kicsit angolul és/vagy hozzájutunk kivonatokhoz, akkor kihagyhatatlan olvasmány. A legpragmatikusabb könyv a listán (bár a következő szorosan a nyomában van).

Konkrét pénzügyi tervezésben segít, miközben a pénzügyi gondolkodásunk fejleszti. Gyakorlatilag egy pénzügyi személyi edző a könyv, amivel kigyúrhatjuk magunkat a témában.

 

5. Keith Ellis – Csodalámpa

Az utolsó könyv kakukktojás, mert kevésbé szól a pénzről, sokkal inkább a célkitűzésről, célok megvalósításáról. Igen, ez egy halálraunt menedzsertéma, unásig ismételgetik mindenhol ami önfejlesztés.

A csodalámpa viszont egy kézikönyv, ami gyakorlatok tucatjait csináltatja veled. Úgy segít tervezni, hogy abban nem fáradsz el, nem látsz magad előtt leküzdhetetlen papír vagy excelhalmokat közben, hanem egyszerűen csinálod. Eldöntöd mit szeretnél, eldöntöd hogyan szeretnéd, és a Csodalámpa végigvisz rajta. Nincs túlírva, nem rágódik semmilyen témán. 100 oldalas.


+1 Amit (szerintünk) ne olvass– Gazdag papa, szegény papa

Rengeteg eladási toplista, ajánlás élén szerepel, egyesek „klasszikusként” hivatkoznak rá, de a könyv rengeteg kritikát kapott már megjelenése után nem sokkal, és a szerző is többször változtatott a könyvvel kapcsolatban feltett kérdésekre adott válaszain.

Nem fér ahhoz kétség, hogy a szemléletváltáshoz jó alap lehet a könyv, azonban tele van anekdotikus csúsztatásokkal, amelyeket konkrét példának állít be, esetleg jogilag is aggályos módszerekkel (pl.: a szerződésekben a szerző a macskáját jelöli meg üzlettársnak, hogy később elálhasson ügyletektől az ő nevében). Ha már találkoztál vele ne félj, biztosan nem „rontott el”, de a személyes pénzügyekről való tanulás során hamar kinövi az ember.

Ne lepődj meg azon, hogy ha sorra olvasod a könyveket, időnként esetleg ugyanazzal a gondolattal, vagy legalábbis nagyon hasonlóval találkozol. Örülj, hogy ezt már elsajátítottad, és rögzült is. Ha pedig még nem építetted be az ismételten hallott tanácsot az életedbe, gondolkodj el rajta újra, miért mondja más is ezt.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Hogyan biztosíthatom az anyagi függetlenségem?

2018. 02 12.

Vannak, akik azt állítják, Magyarországon lehetetlen elérni az anyagi függetlenséget. Mások szerint lehetséges, de áldozatokra van szükség. Hol az igazság? Elérhető-e az anyagi függetlenség egy átlagos magyar fizetésből?

Elolvasom  
Életmód

Hogyan fogalmazzam meg az újévi fogadalmam, ha be is akarom tartani?

2017. 12 29.

Szilveszter napján, illetve az új esztendő első néhány hetében rengetegen teszünk különféle fogadalmakat. Ezekkel az ígéretekkel próbáljuk meg tematizálni, hogyan javítunk életminőségünkön a következő évben. Pénzügyi és biztosítási tanácsadóként van néhány ötletünk azzal kapcsolatban, hogyan érdemes fogadalmat tenni, ha be is szeretnéd tartani.

Elolvasom