BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Az éghajlatváltozás hatása a pénzügyeidre

Életmód 2019. 10 24.

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek háttérben lebegő, ködös feszültségéből mára realitássá vált. Naponta jelennek meg cikkek a világsajtóban, amelyek az extrém időjárási jelenségekről vagy erdőtüzekről számolnak be és a mindennapi beszédtémáink közé is begyűrűzött a kérdés. 


A tudományos jóslatok és makrogazdasági prognózisok mellett azonban viszonylag kevesebbet hallunk arról, hogy saját személyes életünket és pénzügyeinket hogyan érinthetik a megjövendölt éghajlati változások.


Árnövekedés és hiány az élelmiszeriparban

Az éghajlatváltozás egyik legfontosabb hatása az általános árnövekedés lehet, amely a jóslatok szerint szinte minden szektort érint majd. Ennek több oka is van.
A klímaváltozás kiszámíthatatlan és szélsőséges időjárási eseményeket hoz majd magával, amelyeknek komoly hatásai lesznek egyebek között az élelmiszeriparra és az egyes országok infrastruktúrájára is.

A heves áradások, hirtelen viharok és óriási szárazságok jócskán károsítják a mezőgazdasági termékeket. Ha a terményt elmossa az eső, vagy éppen a sivatagi szárazságban vész el a növények fele, az érthető módon jelentősen feljebb viszi a „megmaradtak” árát.

Sokan találkozhattunk már az interneten keringő rémhírekkel, melyek szerint pár éven belül le kell mondanunk a kávéról vagy a kakaóról. Ezek a jóslatok könnyen valóra válhatnak a dél-amerikai és afrikai termelés ellehetetlenülésével. Ha pedig mégsem szűnik be ezeknek a jól megszokott cikkeknek az előállítása, a termékek ára az egekbe szökhet.

Mindemellett az árak növekedésére lehet számítani éppen a fenntarthatóság melletti küzdelem miatt is. A világ kormányai egyre több fenntarthatósági intézkedést vezetnek be, amely rövidtávon megemeli a termelési költségeket, ezt pedig a cégek nagy százalékban a fogyasztókra kénytelenek áthárítani.


Növekvő utazási költségek

A klímaváltozás következtében megváltozik az is, ahogyan az utazásra gondolunk. Ma már teljesen természetes egy évben akár többször is repülővel külföldre utazni és korábban a világtól védett területeket felfedezni. Ennek költsége azonban a jövőben nagyon megemelkedhet.

Egyrészt egyre több ország igyekszik megvédeni ökológiailag értékes területeit az ökoturizmus fokozásával, illetve az hagyományos turizmus visszaszorításával. Másrészt a kiszámíthatatlan időjárási jelenségek miatt jelentősen megnőhet az utazás ára, főleg, ami a biztosítást illeti.

A biztosítóknak ugyanis egyre széleskörűbb védelmet kell garantálniuk ügyfeleiknek, ráadásul már nem csak akkor, ha azok a trópusokra utaznak. Ennek pedig könnyen és hamar látható hatásai lesznek az utasbiztosítási díjakban.

 

Mindennapi költségek

Rémhírek ide, jóslatok oda, Magyarországról nézve még nagyon távolinak tűnhet az éghajlatváltozás, főleg, ami a mindennapi életünket illeti. Azonban a negatív hatások elég hamar begyűrűzhetnek például a lakhelyünkkel kapcsolatos kiadásokba is.

A legegyszerűbb ilyenkor az egyre gyakoribb, extrém meleg miatt beszerelt légkondicionáló berendezésekre gondolni – ezek áramfogyasztása biztosan megemeli majd a háztartások átlag költéseit. A megemelkedett kiadást pedig aligha fogják ellenpontozni az esetleges enyhébb telek alatt megspórolt összegek.

Fontos számba venni a közvetett pénzügyi hatásokat is. Számos kutatás alátámasztja, hogy a hosszantartó kánikula jelentős terheket ró az emberi szervezetre. Megterheli a szív- és érrendszert, illetve az idegrendszerünkre is rossz hatással van. Persze ahhoz nem kell különösebben nagy tudomány, hogy érezzük: idegesebbek, ingerültebbek, türelmetlenebbek, sőt, agresszívabbak vagyunk a szélsőséges meleg miatt.

Ez pedig kihat a koncentrációra és így a produktivitásra is. Durván összefoglalva kevesebb munkát végzünk el nagyobb idő- és energiabefektetéssel, ráadásul lankad a figyelmünk a mindennapi teendőink során, például vezetés közben.

Az ebből fakadó esetleges baleseteket és így kialakult extra költségeket természetesen nagyon nehéz lenne egy-az-egyben a klímaváltozás számlájára írni, ugyanakkor érdemes számolni ezekkel a közvetett hatásokkal is.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

20 éves a Pannon-Safe!

2019. 10 28.

Húsz év Ennyi idő nemcsak az ember, de egy cég életében is jelentős mérföldkőnek számít. Cégünk pedig a közelmúltban, szeptember végén ünnepelte jubileumát. Nem értük volna el ezt ügyfeleink, munkatársaink, csapatunk nélkül. Fontos, hogy kéz a kézben egymást segítsük, csak összefogással lehet stabil céget építeni, fenntartani és ügyfeleinknek úgy szolgáltatni, hogy ők is nyugodtan, elégedetten dőlhessenek hátra.

Elolvasom  
Életmód

Ezekre figyelj, ha most síelsz először

2020. 01 25.

A síszezon még koránt sem ért véget. Sőt, sokan még csak most szervezik meg az éves kötelező téli kikapcsolódást. És közöttük is akadnak olyanok, akik életükben először fognak síelni. Őket szeretnénk segíteni néhány tippel, amivel biztonságosabbá, ezáltal önfeledtebbé tehetik a szórakozást maguk és családtagjaik, barátaik számára. Lássuk!

Elolvasom