BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Brexit: vajon a te életedre is hatással lesz?

Életmód 2019. 11 04.

Ezekben a napokban az Egyesült Királyságról beszél még az is, aki sosem járt még Angliában. Először 2016-ban jelentették be és kérvényezték, hogy ki szeretnének lépni az Európai Unióból. Akkor, amikor más tagországok még amiatt örültek, hogy egyáltalán bekerülhettek. Többszörös halasztás, bel-és külpolitikai vonakodás után úgy tűnik, most, három év után meg fog történni. A brit miniszterelnök, Boris Johnson számára látszólag mindegy, hogy megállapodással vagy anélkül távoznak az Unióból, a lényeg, hogy minél előbb. A rendelkezés akár már idén érvénybe léphet.


Most mondhatnánk, hogy nekünk, magyaroknak nem sok közünk van ahhoz, hogy mit és hogyan lép Anglia. De nézzük csak meg közelebbről, és látni fogjuk, hogy nagy valószínűséggel minket is érint majd.

Szakértők folyamatosan elemzik és próbálják megjósolni, mi lesz a hatása, ha a Brexit tényleg bekövetkezik.


Mi változik az EU-ban?

Nagy-Britannia jelentős bevételi forrása az EU-nak. Hetente 350 millió fontot fizetnek az Uniónak, ezzel a második helyen állva a fizetési listán, ha a nettó bevételt nézzük.  Ha pedig az EU ennyi pénztől elesik, az mindegyik tagállamra hatással lesz, hiszen – akár ha a pályázati összegek elosztására gondolunk – kevesebből kell majd gazdálkodni. Azaz az egyes rászorulóbb tagországok ezentúl kevesebb támogatáshoz juthatnak.

 

Az EU pedig attól fél, hogy más országok is követik esetleg a britek példáját.


Uniós munkavállalók

Mi lesz azokkal az EU állampolgárokkal, akik már Angliában élnek és dolgoznak? Biztos neked is van olyan ismerősöd vagy családtagod, akit ez érint. A brit szabályozás szerint, akik már minimum öt éve Nagy-Britanniában élnek, azoknak igényelniük kell az állandó tartózkodási engedélyt, és azt azonnal meg is kapják. Azok, akik kevesebb, mint öt éve élnek kint, 2021. június 30-ig kell ezt igényelniük, és akkor kapják meg, ha elérték az öt éves határt.

Sokan közülük az autóiparban dolgoznak. Nagy-Britannia autógyárai járműveik 40%-át eddig az EU-ban adták el. Mi lesz ezután? Szakértők becslései szerint a jelenlegi 190 000 autóipari munkahelyből tíz éven belül csak a fele lesz már meg.


Hogyan változik majd az áruk kivitele?

Mint ahogy az uniós tagság előtt, ellenőriztetni, esetleg vámoltatni kell majd. A doveri kikötőben megy végbe az áruforgalom legnagyobb része. Kérdés, hogy ténylegesen fel vannak-e készülve ott ilyen megnövekedett adminisztrációra vagy hatalmas torlódás és káosz vár azokra, akik át szeretnének kelni.


A te munkahelyedet érinti?

Kérdés, hogy azok a gyárak, vállalatok, akiknek eddig jelentős felvevőpiaca voltak a britek, hogyan reagálnak majd. Ahol te dolgozol, ott vannak angol érdekeltségek? Mert ez akár egy magyarországi iroda esetében is változásokkal járhat. Főleg, ha az előrejelzések beigazolódnak, miszerint az angol font értéke 25%-kal csökkenni fog a Brexit hatására. A kereskedelmi forgalom pedig nagy valószínűséggel bonyolultabbá válik, az EU-n belülihez képest szűkülhetnek majd a lehetőségek a britek irányába.


Mi várhat ránk?

Szinte óráról órára jönnek az újabb hírek és tervezetek a Brexit körül zajló eseményekről. Október 31-el a brit alsóház elnöke, John Bercow, a kilépés legnagyobb ellenzője lemondott. December 12-én pedig előrehozott választások lesznek az Egyesült Királyságban. Emellett egyre több jel mutat arra, hogy jó esély van a rendezett kilépésre. Ha pedig a britek elfogadják az EU ezirányú javaslatait, akkor még a végső határidő, 2020. január 31 előtt végbemehet a folyamat.

Akárhogy is, de izgalmas időszak ez, akár a pénzügyi szektorban dolgozol, akár nem.

Tájékozódj és lásd meg akár ebben is a jövedelmező pénzügyi lehetőségeket.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

5 film a pénzről, ami megtörtént eseményeken alapul

2019. 04 15.

Ahogy rövid könyvajánlónkban, itt is inkább a hétköznapjainkat jobban, közelebbről befolyásoló pénzügyi témákról szóló filmeket ajánlunk fogyasztásra, ezúttal a tőzsdecápás Wall Street-i sztorik, Hamupipőke történetek helyett. Halványan mégis kapcsolódunk majd a tőzsdéhez, hiszen a 2008-as válsághoz kapcsolódóan két filmet is beválasztottunk az ötbe, annyira közeli emlék, és annyira erős hatást gyakorolt és gyakorol a mai napig ránk ez az időszak.

Elolvasom  
Életmód

Köthetek-e biztosítást a hangszálaimra?

2020. 01 29.

Sokszor bele sem gondolunk, milyen nagy szerepet tölt be egy-egy testrészünk az életünkben. Nem csak a szokásos hétköznapi teendőkre gondolok, de lehet, hogy te is olyan foglalkozást űzöl, melyben egy-egy végtagod vagy más testrészed kiemelkedő fontosságú. Lehet, hogy művész vagy: zongorista, gitáros vagy akár hegedűművész, így életed során már hozzászoktál, hogy kezedre, ujjaidra nagyon kell vigyáznod. Lehet, hogy fogorvos vagy sebész vagy, ebben az esetben számodra is kulcsfontosságú, hogy ujjaid igen precíz munkára legyenek képesek. Ha énekes vagy, egy hangszálprobléma már nagy bevételkiesést okozhat.  Karmesterként vagy hangmérnökként, ha a hallásoddal lesz gond, nem tudod elvégezni a munkádat. Sportolóként pedig az átlagemberhez képest jóval nagyobb baleseti kockázattal kell számolnod.

Elolvasom