BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Érdemes a koronavírus alatt egészségbiztosítást kötni?

Életmód 2020. 04 16.

A járvány beköszöntével teljesen átalakult az eddigi életünk. Sorra zárnak be az üzletek, korlátozzák a kijárást, és fokozatosan rendeződik át környezetünk egy számunkra ismeretlen, limitált közeggé. Ilyenkor hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy minden felborul, amit eddig ismertünk. De vajon ez a biztosításainkra is igaz? 


Számíthatunk pénzügyi és egészségügyi védelemre, amikor a legnagyobb szükségünk van rá? Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy milyen esetekben számíthatunk térítésre a koronavírus mindent feje tetejére állító hónapjai alatt.
 
De kezdjük az elején: mi is az az egészégbiztosítás?
 
Egészségbiztosítás esetén a biztosított havonta fizet egy előre meghatározott összeget a biztosító kockázatvállalásáért. A havidíjra nehéz pontos számot mondani, mivel ez biztosításonként és az igénybe vehető opcionális, kiegészítő szolgáltatásonként változhat. A befizetésekből a biztosító fedez az ügyfél számára bizonyos orvosi költségeket, mindezt egy pénzügyi kereten belül, amit a szerződésben határoznak meg.
 
A biztosítás előnyei, hogy a biztosítottnak nem kell rábíznia magát az állami egészségügyre: viszonylag gyorsan kap időpontot szakorvosi rendelésekre, amiket az esetek többségében gondosan felülvizsgált magánkórházakban végeznek el. Emellett a biztosító által adott telefonszámon az ügyfél bármikor egészségügyi segítséget kaphat egy váratlan vészhelyzet esetén, ezzel növelve az biztonságérzetet.
 
 
 
Ezt a komfortot úgy tudja fenntartani az egészségbiztosítás, hogy mindkét fél úgymond „kockázatot vállal”. Ez annyit jelent, hogy ha a biztosított évekig nem lesz beteg, akkor kidobott pénznek tűnhet a biztostásra befizetett összeg, viszont akkor, ha egy év fizetés után már rákot diagnosztizálnak az ügyfélnél, a biztosítónak akár milliói is rámehetnek az ellátásra.
 
Az egészségügyi biztosítás általában a járó- és fekvőbeteg ellátást, az egynapos sebészetet, a daganathoz hasonló rosszindulatú betegségeket, a betegszállítást, a szakorvosi ellátást, vagy egyéb egészségügyi ellátásokat finanszíroz a szerződésben meghatározott biztosítási feltételek teljesítése esetén. 
 
A lista esetenként kiegészülhet évenkénti szűrővizsgálatok térítésével is, ami a megelőzés egyik kulcsa lehet. Amellett, hogy a prevenció segít egészségünk megőrzésében, jelentős szerepet játszik a kedvező biztosítási feltételek kialakításában, ahogy azt már említettük egy cikkünkben.
 
Az egészségbiztosítás térítési módja minden biztosítónál változhat, így érdemes részletesen átolvasni az aláírt szerződést. Ha kérdéseink maradtak, akkor nyugodtan hívjuk fel biztosítási ügynökünket a bővebb tájékoztatásért.
 
Számíthatunk biztosításainkra a koronavírus alatt?
 
Abban mi is egyetértünk, hogy a mindennapi életünk gyökeres változáson megy keresztül, de ez nem jelenti azt, hogy nem számíthatunk a biztosítónkra, sőt! Akár most is megéri biztosítást kötni, hisz egyes biztosítók a mostani helyzetre való tekintettel kiválthatóvá tették a várakozási időt egy egészségügyi nyilatkozattal. Így biztosításunk akár az üzletkötés másnapjától is érvényes lehet. A kockázatvállalások nagyrésze a haláleseteket, a keresőképtelenségi kockázatot, és a kórházi kezelés napi díját téríti. Ám felhívjuk a figyelmet, hogy a tünetmentes elkülönítést, azaz karantént (legyen az otthoni, vagy kórházi) nem fedezi a egészségbiztosításunk!
 
Mi a helyzet a balesetbiztosításokkal?
 
Sajnos a balesetbiztosítások egyáltalán nem térítenek koronavírussal kapcsolatos kiadásokat. Ennek az az oka, hogy egy világméretű járványhoz kapcsolható esemény nem minősül balesetnek. 
 
Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes balesetbiztosítást kötni. Balesetek bármikor történhetnek, illetve ebben az időszakban jelentősen megnőhet az otthoni, háztartási balesetek száma is.  Éppen emiatt lehet érdemes az egészségbiztosítás mellett balesetbiztosítást is kötni. 
 
A meglévő biztosításaink feltételeit is érdemes átolvasni, mivel előfordulhat, hogy az nem térít koronavírusra. Például vannak olyan szolgáltatások, amik a fertőző betegségeket teljesen kizárja a repertoárjából (például a UNIQA MediQa biztosítások), míg más biztosítók most még a várakozási időt is engedik kiváltani egészségi nyilatkozattal (CIG Pannonia, MetLife). Célszerű ezekkel a tényezőkkel is tisztában lenni, hogy ne érhessenek minket kellemetlen meglepetések!
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Így spórolhatsz a bevásárláson a korona vírus alatt

2020. 05 11.

Az eddig teljesen kiszámítható életünk egy csettintésre felborult. A járvány helyzet előtt tisztában voltunk azzal, hogy mi lesz hónapok múlva, de most fogalmunk sincs, mit hoz a jövő. Ám ez nem azt jelenti, hogy most minden eddigi szokásod el kell hagynod. Ez igaz a spórolásra is, mert igenis, a kijárási korlátozás alatt is tudsz félretenni. Ebben a cikkben kifejtjük, hogyan spórolhatsz a bevásárláson, hogy így is félre tudj tenni még ínségesebb időkre.

Elolvasom  
Életmód

Életbiztosítások felelősen gondolkodóknak

2018. 01 30.

Kockázati, unit linked, vagy elérési? Pontosan ezek a szavak azok, amiért Önnek szakértő segítségére van szüksége a megfelelő életbiztosítás kiválasztásához. Szeretjük biztonságban tudni a vagyontárgyainkat, ezért biztosítást kötünk az otthonunkra, az autónkra. Saját magunkról is így kellene gondolkodnunk, hiszen értéket képviselünk magunk és a szeretteink számára is.

Elolvasom