BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Hogyan kerüld el a Black Friday csapdáit?

Életmód 2019. 11 22.

A Black Friday kifejezést iskolás kortól a nyugdíjasig mondhatni már mindenki ismeri Magyarországon is. Aki csak keveset hallott róla, annyit biztosan tud, hogy karácsony előtt van valamikor és aznap vannak a legnagyobb kedvezmények sok-sok árucikkre.


De tényleg így van ez? Vagy ekkor pont többet vásárolunk, mint amire szükségünk lenne? Esetleg meggondolatlanul ürítjük ki a pénztárcánkat egész decemberre?
 
Nézzük meg közelebbről!
 
A Black Friday (Fekete Péntek) Amerikában a Hálaadás utáni péntekre esik. A karácsonyi bevásárlósorozat kezdetét jelenti. Az elnevezés az amerikai rendőrségtől származik: nem kell halálesetre gondolni, arról van szó, hogy a tömeg ezen a napon ellepi az utcákat, gyalogosok, és persze autók sokasága, melyből a hatalmas dugók keletkeznek. Ez idén november 29-e lesz. 
 
A bevásárlási mánia elég ragadós, és sokan szabadságot is vesznek ki erre a napra, nehogy lemaradjanak a legnagyobb akciókról. Ha okosan csinálod, tényleg sokat tudsz spórolni, ha ezen a napon vásárolsz, de a Black Friday csapdákat is rejteget.
 
 
Tényleg akció az akció?
 
A legjobb, ha előre tervezel, és összeírod, miket szeretnél megvásárolni. Illetve azt is, hogy egyes áruházakban, webshopokban ezek a termékek normál áron mennyibe kerülnek. Sajnos sok cég kihasználja, hogy az emberek sokszor ész nélkül vásárolnak, és csak azt nézik, aznap hány százalék van az akciós táblára írva. A Black Friday előtt nem sokkal felemelik az adott termékek árát, majd aznapra lecsökkentik, és így kb. annyiba kerül, mintha normál áron vennéd meg. Aki pedig nem gondol ebbe bele, az kapkod majd az adott termék után. Lehet, hogy a vágyott dolgot máshol kicsit olcsóbban beszerezheted, akkor is, ha az épp abba az üzletben nem akciós. 
 
A kulcs a tervezésben rejlik!
 
Ha már megvan a listád a lelőhelyekkel és árakkal, akkor tovább is mehetsz egy lépéssel. Különböző márkákat is összehasonlíthatsz így, hogy teljesebb képed legyen.
Így már meglesznek a tételek és az összegek a fejedben. A Black Friday napján pedig könnyedén el tudod dönteni, érdemes-e az adott dolgot épp aznap megvenned.
 
Valós az a webáruház?
 
Sajnos sok internetes csaló is kihasználja a tömegek akciós felindulását. Novemberben sok új webáruház is létrejön, melyek hihetetlen akciókkal kecsegtetnek. A kulcsszó itt a hihetetlen. Ne ugorj fejest a vásárlásba, akkor sem, ha a neten böngészve akadsz rá ilyesmire vagy a Facebook hoz fel ilyen hirdetést. Nézz utána az adott cégnek: fel vannak-e tüntetve a pontos cégadatok, elérhetőségek, rákereshetsz vásárlói véleményekre. Ha úgy látod, hogy minden rendben van, csak akkor vásárolj! Ne dőlj be az ígéreteknek, ha a cég elérhetőségei közt mindössze egy e-mailcím van megadva és a cégnévre rákeresve semmit nem találsz, ami igazolná a létezésüket.
 
Tervezel, vagy hirtelen felindulásból megveszed, ami a kezed ügyébe akad?
 
Legtöbben a karácsonyi ajándékvásárlást célozzák meg ezzel a nappal, de vannak olyanok is, akik például ekkorra időzítik, hogy megvegyék az új bútort a nappaliba vagy beruházzanak egy új mosogatógépre. Mindegyik esetben jó, ha előre átgondolod, mit is szeretnél és mennyiért, és megbeszéled a családdal is. Így nem csak rád hárul az, hogy kontrolláld saját magad és a költéseidet.
Figyelj akkor is, ha haverokkal vagy barátnőkkel tervezel vásárlókörutat. A jókedv hevében könnyebben túlvásárolhatod magadat. Főleg, ha valakitől a csapatból kedvet kapsz hozzá, hogy ezt is, azt is megvegyed még – amiket persze nem terveztél be. 
 
Marad elég pénzed decemberre?
 
Decemberben mindenki többet költ a szokásosnál, és nem csak a karácsonyi ajándékok miatt van így. Igaz, ilyenkor többeknek kerül egy kis munkahelyi bónusz is, de azzal is számolni kell, hogy otthon vannak szünetben a gyerekek, így az ő szórakozásukra is többet költesz, adományokat is juttathatsz rászorulóknak, illetve a karácsonyi vacsora és egyéb programok, rokonlátogatás, majd a szilveszteri buli is a pénztárcád felé kacsingat. Így a Black Friday őrületében ezeket is át kell gondolnod, hogy ne egy személyi kölcsönnel kelljen kezdened az új évet.
 
Ha pedig a decemberi bónuszodat inkább biztosításra költenéd, hogy ezzel családod vagy lakásod számára védőhálót biztosíts a jövőben, keress minket bátran: https://www.pannonsafe.hu/kapcsolat 
 
 
 
Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Így tudhatod gyermeked biztonságban online

2020. 07 28.

Nem győzünk ezen a blogon elég hangsúlyt fektetni saját adataink biztonságára, de mi a helyzet gyermekeink védettségével? Egyáltalán érdemes vele foglalkozni, vagy ez csak a túlféltő szülők sportja? Ebben a cikkben kifejtjük, hogy fontos-e gyermekeinket nyomon követni az interneten, és ha igen, akkor hogyan tehetjük ezt meg.

Elolvasom  
Életmód

Hét tipp a zavartalan repüléshez

2017. 12 05.

Még a tapasztalt utazók is keresik annak lehetőségét, hogyan lehet az utazásukat minél biztonságosabban eltölteni. Akár először repülünk, vagy már számtalanszor utaztunk így, az alábbi tanácsokat hasznosnak találhatjuk.

Elolvasom