BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Hogyan spórolhatunk ősszel?

Életmód 2019. 09 30.

Az ősz az iskolakezdés és a télre készülődés időszaka. Ez elég sokat kivehet a pénztárcánkból. Olvasd el cikkünket az őszi spórolási tippekért! 


Bármennyire is szeretnék elkerülni ezt a pillanatot a gyerekek, beköszöntött a szeptember. A nyári családi nyaralások és az őszi iskolakezdés pedig sokat kivehet a szülők pénztárcájából. Ráadásul az ősz egyben a télre való felkészülés időszaka is.

Akárhogy is nézzük, az ősz megterhelő időszak lehet egy család számára. Éppen ezért mutatunk néhány tippet, hogyan spórolhatsz ezekben a hónapokban is.

Ideje átnézni az autót

Egy nagyobb utazás után amúgy is szükséges lehet, de ősszel érdemes alaposan szemügyre venni az autód állapotát. Ennek nem csak biztonsági, de pénzügyi és biztosítási okai is vannak. Ugyan a téli gumi ilyenkor még nem aktuális, de számos más módon is gondoskodhatsz arról, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés az első, fagyos téli reggelen.

 

 

A kocsi légszűrőjét például érdemes tíz ezer kilométerenként, vagy olajcserével együtt kitisztítani, ezzel ugyanis nagy összegeket takaríthatsz meg a fogyasztáson. Az ősz beköszöntével természetesen nem árt a fényszórók karbantartása, esetleg teljes cseréje sem. Ha pedig már cserélsz, olcsóbb lehet egy teljes szettet vásárolni egy autós szakboltban.

Sokat spórolhatsz az akkumulátor élettartamának növelésével is. Ehhez érdemes hőszigetelni az akksit, ezzel elkerülheted a nehézkes indulást is a hideg időben.

 

A házban és a ház körül

Ami a lakóhelyedet illeti, az őszi spórolás leginkább a télre való felkészülést jelenti. Nézd meg alaposan a ház szigetelését és azt, hogy nincs-e a falakban repedés. Ezekkel könnyebben dűlőre jutsz még most, a nagy hidegek beállta előtt. Ugyanilyen fontos az is, hogy megnézesd a fűtőrendszert – a tél beköszöntével már csak nagy kapkodásban tudsz majd szerelőt találni, ha kell, ráadásul igen borsos áron.

A fűtésen spórolhatsz a mindennapokban is. Fenntarthatósági szempontból is előnyösebb, de a pénztárcád sem fogja bánni, ha minél későbbre tolod a fűtésszezont. Persze senkinek sem ajánljuk, hogy mínusz 10 fokban vacogjon, de az enyhébb hidegek ellen inkább úgy védekezz otthon, hogy felöltözöl. Egy-egy plusz pulóver vagy zokni rengeteget spórolhat neked az őszi fűtésszezonon.

 

Iskolakezdés

A családok legnagyobb őszi költése minden bizonnyal az iskolakezdés. Tankönyvek, írószerek, új ruhák, táska és még ki tudja hányféle költség várja a szülőket ilyenkor. Bárhogyan is sakkozol, valószínűleg megterhelő lesz a pénztárcátoknak, ennek ellenére kis odafigyeléssel sokat spórolhatsz még itt is.

Az írószerekkel, füzetekkel kapcsolatban érdemes már ilyenkor az egész évre tervezni. Így ugyanis sokkal jobban jársz, mint ha év közben kell újravenni és pótolni mindent. Az is sokat segít, ha végignézed, mi maradt tavalyról – a tanév forgatagában akár szatyorra való irodaszer is eltűnhet a lakásban, hogy aztán túl későn kerüljenek elő.

 

Tervezés

Ez a tanács pont annyira triviális, amennyire nehéz lehet betartani. Pedig az ősz ideális időszak az elkövetkezendő hónapok pénzügyeinek megtervezésére. Biztosítás, az autó téliesítése, egy rövid utazás... mindegyikkel jobban járhatsz és sokat spórolhatsz, ha jó előre kigondolod a büdzsét.

Érdemes ilyenkor gondolni a „rejtett költségekre” is. Az iskolakezdéssel kapcsolatban például nem csak a tanszerek fontosak, de az ebédbefizetés vagy a szakkörök is, amelyek könnyen kifuthatnak az ember fejéből.

Ugyanígy jó ötlet kicsit előre tervezni az ételekkel is. Ha rendszeresen főztök otthon, készíts listát a bejáratott, gazdaságosan és egyszerűen elkészíthető fogásokról, amiket nagyjából mindenki szeret, ezzel elkerülve a sok kidobott árut.
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Karácsony időszakában tényleg több az autóbalesetek száma?

2018. 12 27.

Bizonyára te is olvastál, esetleg hallottál már olyan statisztikákról, amelyek arról számolnak be, hogy a karácsonyi időszakban több közúti baleset következik be, mint az év egyéb szakaszaiban.

Elolvasom  
Életmód

Minden, amit a személyi kölcsönről tudnod kell

2019. 03 21.

Sajnos időnként előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva hirtelen szükségünk van egy nagyobb összegre, de nem szeretnénk a tartalékunkhoz nyúlni – vagy rosszabb esetben: tartalékunk sincs. A legtöbben ilyenkor a személyi kölcsönre gondolnak, hiszen ez a legkézenfekvőbb. De pontosan mit kell tudnod, mielőtt személyi kölcsönt veszel fel? Ez a cikk ezt a kérdést válaszolja meg.

Elolvasom