BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Így spórolhatsz a bevásárláson a korona vírus alatt

Életmód 2020. 05 11.

Az eddig teljesen kiszámítható életünk egy csettintésre felborult. A járvány helyzet előtt tisztában voltunk azzal, hogy mi lesz hónapok múlva, de most fogalmunk sincs, mit hoz a jövő. Ám ez nem azt jelenti, hogy most minden eddigi szokásod el kell hagynod. Ez igaz a spórolásra is, mert igenis, a kijárási korlátozás alatt is tudsz félretenni. Ebben a cikkben kifejtjük, hogyan spórolhatsz a bevásárláson, hogy így is félre tudj tenni még ínségesebb időkre.


Első tanácsunk: főzz magadra!

A 21. század kényelmében teljesen elszoktunk a főzés fáradalmaitól. Hiszen ételrendeléssel minimális energia befektetéssel tudjuk az áhított fogást az étkező asztalunkra varázsolni. Ám legbelül te is nagyon jól tudod, hogy ez nem gazdaságos, nemde? Míg a főzésnél csak a nyersanyagot kell megfizetni, addig az éttermi kiszállításnál a munkadíj, és a szállítási díj is terhel minket.

Érdemes tehát fakanalat ragadni, és magunkra főzni ebben az időszakban. Ezzel nem csak a kiadásaidat rövidíted meg, hanem az egészségedet is óvod. A kiszállított étel több ponton is megfertőződhet, viszont az otthoni kosztot saját magad készíted el. Így nagyobb biztonságban lehetsz a fertőzésektől.

Ideálisak lehetnek a főzelékek vagy a tészta fogások, ugyanis ezeket viszonylag gyorsan el tudod készíteni. Ezek már csak azért is nyújthatnak remek megoldást, mivel az alapanyagok egyáltalán nem drágák, ráadásul időtlen ideig elállnak. Például a bab sem arról híres, hogy ránk rohad, ugye? A főzeléket feldobhatjuk pár megsütött virslivel, és már kész is a teljesértékű ebédünk.

Célszerű lehet megtervezni az elkövetkező hetek menüjét. Ha van egy kis szabadidőd, akkor ülj le, és írd össze, mit szeretnél főzni. Ezután határozd meg a kellő hozzávalókat, és kész is komplett bevásárló listád. Így elkerülheted azt, hogy hirtelen felindulásból feleslegesen megvegyél dolgokat.

Hogyan raktározz be a vészhelyzetre?

Már lecsengett a vásárlási őrület első hulláma, de még mindig felhívjuk a figyelmedet arra, hogy ne vásárolj fel minden szemed elé kerülő tartósélelmiszert. A mondás úgy tartja, hogy többet ésszel, mint erővel, és ez most is igaz. Nem kell ötvenezer forintokat otthagynod a bevásárló központokban ahhoz, hogy akár hetekig elegendő tartalék legyen otthon.

Remek módja például az idő- és pénzspórolásnak a fagyasztás. Főzz nagyobb adagokat, és fagyaszd le őket! Így a fogások több ideig elállnak, és nem kell minden étkezésnél a főzéssel bajlódnod. Elég csak kinyitni a fagyasztót, kivenni a múlt hétről maradt sóletet, és kiolvasztani. Ilyen egyszerű is lehet az étkezés.

Nem csak a megfőzött fogásokat érdemes fagyasztóba rakni, hanem a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Nem hiába kaphatóak a boltokban fagyasztott zöldségek. Ha amiatt aggódsz, hogy a zöldségek elvesztenék a rost – vagy vitamin - tartalmukat a fagyasztás alatt, ettől nem kell félned. Kutatások bizonyítják, hogy a zöldségek nagyrésze nem veszt fagyasztás során a rost tartalmából .

Hogyan töltsd fel kamrád polcait?

Nem ajánljuk, hogy minden átgondolás nélkül levegyél 20 kiló lisztet az áruház polcáról. Inkább mérlegeld azt, hogy milyen gyakran szeretnél boltba járni. Hetente? Kéthetente? Akkor ehhez mérten igazítsd a vásárlásod. Ha tudod, hogy két hét alatt kábé 5 kiló lisztet használsz fel, akkor ez legyen a mérték. Így kevesebb pénzből megúszod a bevásárlást és nem is veszed el a lehetőséget más emberektől.

Azzal, hogy megfontoltan vásárolsz, nemcsak a saját pénztárcádat kíméled, hanem embertársaid helyzetére is tekintettel vagy. Ne felejts el ember maradni ebben a kaotikus időszakban!

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Az éghajlatváltozás hatása a pénzügyeidre

2019. 10 24.

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek háttérben lebegő, ködös feszültségéből mára realitássá vált. Naponta jelennek meg cikkek a világsajtóban, amelyek az extrém időjárási jelenségekről vagy erdőtüzekről számolnak be és a mindennapi beszédtémáink közé is begyűrűzött a kérdés. 

Elolvasom  
Életmód

9 tipp, hogy az autód 7000 km-én át is problémamentesen üzemeljen

2018. 08 13.

Autótulajdonosként egyébként is évente többször kell ellenőriztetned a kocsi műszaki állapotát, ha azonban egy több ezer kilométeres útra indulsz, ennek fokozottan kiemelkedő szerepe lesz. Aktuális cikkünk ezt a témakört járja körbe.  

Elolvasom