BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Miért kell a nyugdíjbiztosítás a KATA-s vállalkozóknak?

Életmód 2020. 02 05.

A KATA-s vállalkozói forma több olyan előnnyel is jár a vállalkozók számára, amelyek miatt érthető, hogyan sokan ezt választják, és nem is szeretnének lemondani róla. A rövidebb távú előnyei mellett azonban jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy KATA-s vállalkozóként, hosszútávon a nyugdíjunkat illetően mire számíthatunk. 


Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nyugdíjcélú megtakarításokhoz kapcsolódó plusz 20% állami támogatás. Azt azonban fontos kiemelni, hogy ez a 20% nem támogatás, hanem egész pontosan adóvisszatérítés. Ennek megfelelően pedig csak az veheti igénybe, akinek van bejelentett jövedelme, és az adójából vissza tudja igényelni a SZJA-t. 

Ezért ez a vállalkozói réteg elesett a plusz 20%-os adókedvezménytől, ugyanis az egyszerűsített adózást, azaz a KATA-t választó egyéni vállalkozók esetében a befizetett adóból nem különül el a SZJA, így nincs is miből visszaigényelni a 20%-ot.

Mire számíthatnak a KATA-sok a nyugdíjukat illetően?

Azt már nagyon sokan tudják, hogy az állami nyugdíjakat illetően a helyzet évről-évre egyre rosszabb lesz, amely különösen igaz a KATA-sok esetében. Az ő helyzetük több szempontból is még kedvezőtlenebb, hiszen a nyugdíjszámítás két alappillére, azaz a beszámított évek és a jövedelem is teljesen más számítás szerint történik.

Ez pontosan azt jelenti, hogy a KATA esetében a ledolgozott éveknek csak a 70%-át veszik figyelembe, valamint a havi 50 ezres befizetés esetén, csak 90 ezer forint jövedelmet számítanak bele a nyugdíjakba. Ha valaki a megnövelt, havi 75 ezer forintos adó befizetését választja, hogy növelje az adóalapját, a nyugdíjszámításnál is csak havi 150 ezer forint jövedelmet vesznek alapul.
Mindezen adatok után könnyen beláthatjuk, hogy a helyzet a KATA-soknak még kevésbé bíztató, ezért különösen fontos, hogy időben fektessenek nagy hangsúlyt az öngondoskodásra!

Mit tehetnek a KATA-s vállalkozók a nyugdíjuk megnövelése érdekében?

Egyfajta paradox helyzet áll elő, ugyanis annak ellenére, hogy a KATA-sok nem vehetik igénybe a 20% adókedvezményt, még nagyobb szükségük van a nyugdíjbiztosításra, mert állami nyugdíjra nagyon kevésre számíthatnak.
A nyugdíjbiztosítás legtöbbje tulajdonképpen a megtakarítások által is ismert unit-linked termék, azaz a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, amelyet a nyugdíjcél esetében egy plusz nyugdíjzáradékkal egészítenek ki. A KATA-s vállalkozók természetesen ugyanúgy köthetnek nyugdíjbiztosítást, és opcióként nekik is érdemes ezt a záradékot beletenni, arra az esetre felkészülve, ha a későbbiekben mégis kilépnek a KATA-ból.

A KATA-sok ugyan az állami 20%-os kedvezményt nem is vehetik igénybe, de a plusz hozamra ők is ugyanúgy jogosultak, mert a befektetési egységeknek köszönhetően a megtakarításra szánt összeg kamatozni fog, így mindez folyamatosan képes növelni a nyugdíjcélú megtakarítás összegét. Ha segítségre van szükséged, hogy milyen szempontok szerint válaszd ki a számodra legjobban megfelelő unit-linked, akkor olvasd el a cikkünket. 

Aki idejében kezdi el a nyugdíjcélú megtakarítását, annak a hosszútávú célok miatt, a unit-linked biztosítás kifejezetten előnyös, mivel ennél a megtakarítási formánál a  költségek fordítottan arányosak a megtakarításra szánt idő hosszával. Ez azt jelenti, hogy minél hosszabb időtávlatban gondolkozik valaki, arányaiban annál kevesebb költséggel tudja igénybe venni ezt a szolgáltatást. Általánosságban pedig elmondható, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások a közép- és hosszabb távú megtakarítású célok közé tartoznak.

15-25 éves időtávlatban már rendkívül alacsony költségekkel járnak ezek a biztosítások, amely jó hír, azoknak, akik idejében szeretnének elkezdeni félretenni a nyugdíjcélra.

Milyen egyéb megoldás létezik még a KATA-s vállalkozóknak?

Plusz lehetőség lehet a KATA-soknak az is, ha van olyan közeli hozzátartozó, aki jogosult 20% adókedvezmény igénybevételére. Ilyenkor ő legyen a nyugdíjbiztosítás szerződője és a KATA-s vállalkozó legyen a biztosított. Egyedül a nyugdíjbiztosításknál van lehetőség arra, hogy elkülönüljön a szerződő a biztosítottól, a NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla) és az ÖNYP (önkéntes nyugdíjpénztár) esetében erre nincs mód.

Tehát, ha KATA-s vállalkozó vagy és kifejezetten nyugdíjcélra tennél félre, akkor nyugodtan fektess bele egy unit-linked megtakarításba, hiszen, ha te nem teszel félre külön magadnak, akkor a vállalkozóként befizetett adód nem fogja fedezni a megélhetésedet!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Vajon tényleg messzebbre visz? Az e-autó-dilemma

2020. 03 23.

Az emberiség elérte azt a pontot, ahol a biztonság, a jövőtervezés és egyáltalán egy lehetséges jövő elérése közös gondolkodás és cselekvés eredményeként jöhet csak létre. Jelenlegi életmódunk egy globális katasztrófa felé sodor minket, ezért különböző alternatív megoldásokkal próbálkozunk, amik biztosítják számunkra az eddig megszokott életvitelt, ugyanakkor fenntartható jövőt is ígérnek.

Elolvasom  
Életmód

Az éghajlatváltozás hatása a gazdaságra

2019. 11 12.

Az éghajlatváltozás és megjósolt negatív következményei egyre inkább beszivárognak a gazdasági folyamatokba is. A világsajtóban legtöbbször még az ökológiai hatásokról olvashatunk, vagyis, hogy mi várható a Föld élővilágára nézve. Azonban fontos megnézni azt is, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a világgazdaság folyamatait. 

Elolvasom