BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Minden, amit a biztosítási esemény fogalmáról tudnod kell

Életmód 2018. 03 25. CÍMKÉK: #Biztosítás, #biztosítási kizárás, #biztosítási esemény

Arról már bizonyára nem kell beszélnünk, hogy miért is rendkívül fontosak az egyes biztosítások. A biztosításoknak számos fajtáit ismerjük. Létezik lakásbiztosítás, életbiztosítás, kötelező biztosítás, balesetbiztosítás, és még sorolhatnánk. Van azonban egy olyan dolog, amiről viszonylag keveset beszélünk, ez pedig az, hogy pontosan mit nevezünk biztosítási eseménynek, és mit kell tudnod ezekről.


A biztosítási esemény fogalma

A biztosítási esemény lényegében egy olyan történés, amelynek bekövetkezése esetében a biztosító cég, akivel leszerződtél, szolgáltat. Amennyiben mostanában szeretnél biztosítást kötni, mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányoznod, hogy pontosan milyen esetekben is fizet majd neked a biztosító.

 

Ha pedig már meglévő szolgáltatással rendelkezel, azt javasoljuk, olvasd át alaposan a biztosítási szerződésed általános és különös feltételeit. Ugyanis ezek határozzák meg, hogy milyen esetekben vagy jogosult kártérítésre, illetve egyéb szolgáltatásokra.

Mit nevezünk kizárásnak?

Azt már tisztáztuk, hogy a szerződésben is rögzített, a jövőben esetlegesen bekövetkező történéseket, amely esetén a biztosító fizet, biztosítási eseménynek nevezzük. Van azonban még egy fontos fogalom, amivel érdemes tisztában lenni, ez pedig a kizárás.

 

A kizárás lényegében a biztosítási esemény meghatározásának módszere. Valamennyi szerződés ugyanis meghatároz olyan kockázatokat, amelyeket kizár a biztosítási fedezetből, azaz bekövetkezésük esetén nem fizet a biztosító.

 

Ezek az esetek szerződésenként változhatnak, sőt az egyes biztosítási fajták is különböző kizárásokkal dolgoznak. Egy korábbi cikkünkből például megtudhatod, melyek a leggyakoribb esetek, amelyek során érvénytelenné válhat az utasbiztosításod.

 

A kizárás tankönyvi példájaként tekinthetünk a casco esetére, amely bár megtéríti a töréskárt, de csak abban az esetben, ha az nem versenyen vagy arra való felkészülés során következett be.

A kulcs minden esetben az alapos utánajárás

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos alaposan átolvasni a biztosítási feltételeket, különös figyelmet fordítva a kizárásokra. De önmagában még ez sem elég. Ha a legjobb konstrukciót szeretnéd választani, mindenképpen érdemes online kalkulátoraink valamelyikét használnod.

Ha pedig igazán alaposan szeretnéd megismerni az előtted álló lehetőségeid, ne habozz felvenni a kapcsolatot szakértő kollégáinkkal, akik bármikor készséggel segítenek neked.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Az 5 leghasznosabb könyv a pénzügyekhez (szerintünk)

2019. 05 02.

Menedzser- és önfejlesztőkönyvekkel tele vannak a polcok, hangzatos címek, menő borító elől, prémium ajánlások hátul, mindegyiktől nagyon gazdag leszel, de legalább sikeres. Ebből a tengerből szerettünk volna egy olyan merítést, amik tartalmukban közel állnak a hétköznapi ember pénzügyeihez és segítenek a hétköznapok során a magabiztos pénzkezelésben. 

Elolvasom  
Életmód

Minden, amit a személyi kölcsönről tudnod kell

2019. 03 21.

Sajnos időnként előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva hirtelen szükségünk van egy nagyobb összegre, de nem szeretnénk a tartalékunkhoz nyúlni – vagy rosszabb esetben: tartalékunk sincs. A legtöbben ilyenkor a személyi kölcsönre gondolnak, hiszen ez a legkézenfekvőbb. De pontosan mit kell tudnod, mielőtt személyi kölcsönt veszel fel? Ez a cikk ezt a kérdést válaszolja meg.

Elolvasom