BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Minden, amit a biztosítási esemény fogalmáról tudnod kell

Életmód 2018. 03 25. CÍMKÉK: #Biztosítás, #biztosítási kizárás, #biztosítási esemény

Arról már bizonyára nem kell beszélnünk, hogy miért is rendkívül fontosak az egyes biztosítások. A biztosításoknak számos fajtáit ismerjük. Létezik lakásbiztosítás, életbiztosítás, kötelező biztosítás, balesetbiztosítás, és még sorolhatnánk. Van azonban egy olyan dolog, amiről viszonylag keveset beszélünk, ez pedig az, hogy pontosan mit nevezünk biztosítási eseménynek, és mit kell tudnod ezekről.


A biztosítási esemény fogalma

A biztosítási esemény lényegében egy olyan történés, amelynek bekövetkezése esetében a biztosító cég, akivel leszerződtél, szolgáltat. Amennyiben mostanában szeretnél biztosítást kötni, mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányoznod, hogy pontosan milyen esetekben is fizet majd neked a biztosító.

 

Ha pedig már meglévő szolgáltatással rendelkezel, azt javasoljuk, olvasd át alaposan a biztosítási szerződésed általános és különös feltételeit. Ugyanis ezek határozzák meg, hogy milyen esetekben vagy jogosult kártérítésre, illetve egyéb szolgáltatásokra.

Mit nevezünk kizárásnak?

Azt már tisztáztuk, hogy a szerződésben is rögzített, a jövőben esetlegesen bekövetkező történéseket, amely esetén a biztosító fizet, biztosítási eseménynek nevezzük. Van azonban még egy fontos fogalom, amivel érdemes tisztában lenni, ez pedig a kizárás.

 

A kizárás lényegében a biztosítási esemény meghatározásának módszere. Valamennyi szerződés ugyanis meghatároz olyan kockázatokat, amelyeket kizár a biztosítási fedezetből, azaz bekövetkezésük esetén nem fizet a biztosító.

 

Ezek az esetek szerződésenként változhatnak, sőt az egyes biztosítási fajták is különböző kizárásokkal dolgoznak. Egy korábbi cikkünkből például megtudhatod, melyek a leggyakoribb esetek, amelyek során érvénytelenné válhat az utasbiztosításod.

 

A kizárás tankönyvi példájaként tekinthetünk a casco esetére, amely bár megtéríti a töréskárt, de csak abban az esetben, ha az nem versenyen vagy arra való felkészülés során következett be.

A kulcs minden esetben az alapos utánajárás

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos alaposan átolvasni a biztosítási feltételeket, különös figyelmet fordítva a kizárásokra. De önmagában még ez sem elég. Ha a legjobb konstrukciót szeretnéd választani, mindenképpen érdemes online kalkulátoraink valamelyikét használnod.

Ha pedig igazán alaposan szeretnéd megismerni az előtted álló lehetőségeid, ne habozz felvenni a kapcsolatot szakértő kollégáinkkal, akik bármikor készséggel segítenek neked.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Hány évesen érdemes életbiztosítást kötni?

2017. 12 05.

Az életbiztosítás vásárlása akár már a csecsemők számára is indokolt lehet. Mindenesetre érdemes minél korábbi életszakaszban megkötni, hiszen az idősebbek más kondíciókkal juthatnak hozzá. Minél fiatalabban kötjük meg, annál kevesebb pénzt fogunk fizetni ugyanazon szolgáltatásért. Életbiztosítást pedig 35 éves kor alatt érdemes kötnünk.  

Elolvasom  
Életmód

Túlbiztosítás helyett találjuk meg a legmegfelelőbbet számunkra

2018. 01 30.

Amikor biztosításkötésről van szó a piacon több ezer lehetőség közül válogathatunk.A bőség zavarában könnyen elterelődhet a figyelmünk az igazán fontos területekről. Ilyen például a személy- vagy vagyonbiztosítás. Nem mindegy, hogy a pénzünket mibe fektetjük, ezért érdemes szakértői segítséget igénybe vennünk. A következőkben bemutatjuk, hogy melyek a legelterjedtebb biztosítások.

Elolvasom