BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Minden, amit a biztosítási esemény fogalmáról tudnod kell

Életmód 2018. 03 25. CÍMKÉK: #Biztosítás, #biztosítási kizárás, #biztosítási esemény

Arról már bizonyára nem kell beszélnünk, hogy miért is rendkívül fontosak az egyes biztosítások. A biztosításoknak számos fajtáit ismerjük. Létezik lakásbiztosítás, életbiztosítás, kötelező biztosítás, balesetbiztosítás, és még sorolhatnánk. Van azonban egy olyan dolog, amiről viszonylag keveset beszélünk, ez pedig az, hogy pontosan mit nevezünk biztosítási eseménynek, és mit kell tudnod ezekről.


A biztosítási esemény fogalma

A biztosítási esemény lényegében egy olyan történés, amelynek bekövetkezése esetében a biztosító cég, akivel leszerződtél, szolgáltat. Amennyiben mostanában szeretnél biztosítást kötni, mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányoznod, hogy pontosan milyen esetekben is fizet majd neked a biztosító.

 

Ha pedig már meglévő szolgáltatással rendelkezel, azt javasoljuk, olvasd át alaposan a biztosítási szerződésed általános és különös feltételeit. Ugyanis ezek határozzák meg, hogy milyen esetekben vagy jogosult kártérítésre, illetve egyéb szolgáltatásokra.

Mit nevezünk kizárásnak?

Azt már tisztáztuk, hogy a szerződésben is rögzített, a jövőben esetlegesen bekövetkező történéseket, amely esetén a biztosító fizet, biztosítási eseménynek nevezzük. Van azonban még egy fontos fogalom, amivel érdemes tisztában lenni, ez pedig a kizárás.

 

A kizárás lényegében a biztosítási esemény meghatározásának módszere. Valamennyi szerződés ugyanis meghatároz olyan kockázatokat, amelyeket kizár a biztosítási fedezetből, azaz bekövetkezésük esetén nem fizet a biztosító.

 

Ezek az esetek szerződésenként változhatnak, sőt az egyes biztosítási fajták is különböző kizárásokkal dolgoznak. Egy korábbi cikkünkből például megtudhatod, melyek a leggyakoribb esetek, amelyek során érvénytelenné válhat az utasbiztosításod.

 

A kizárás tankönyvi példájaként tekinthetünk a casco esetére, amely bár megtéríti a töréskárt, de csak abban az esetben, ha az nem versenyen vagy arra való felkészülés során következett be.

A kulcs minden esetben az alapos utánajárás

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos alaposan átolvasni a biztosítási feltételeket, különös figyelmet fordítva a kizárásokra. De önmagában még ez sem elég. Ha a legjobb konstrukciót szeretnéd választani, mindenképpen érdemes online kalkulátoraink valamelyikét használnod.

Ha pedig igazán alaposan szeretnéd megismerni az előtted álló lehetőségeid, ne habozz felvenni a kapcsolatot szakértő kollégáinkkal, akik bármikor készséggel segítenek neked.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Kibertámadások - Még mindig nem figyelünk oda eléggé

2019. 04 08.

Tényleg kicsi az esély?   Az IT-biztonságra és a kibertámadásokra pont ugyanúgy gondol a legtöbb ember vagy kkv, mint egy betörésre: kicsi az esély rá, ilyet csak a hírekben olvasni, nincs nálam semmi értékes. Legtöbbször már a rendszeresen frissülő vírusirtó, vagy egy kielégítően működő tűzfal is nemkívánatos költség, amire minden hónapban fizet az ember, mégis úgy érzi nem kap érte semmit. Eközben a kiberbiztonsággal foglalkozó cégek (Symantec, Cisco, vagy a Kaspersky) rendszeres riportjaiból jól látni, hogy a kkv szektor legalább felét, és a magánszemélyek mintegy harmadát érte már támadás. A veszély valós!  

Elolvasom  
Életmód

Alapvető biztosítások a 20-as éveinkben

2018. 01 23.

A húszas éveinkben legyőzhetetlennek gondoljuk magunkat, ugyanis a legtöbb ember ekkor örvend a legjobb egészségi állapotnak. Sajnos csak kevesen veszik fontolóra a biztosítások kötését ebben az életszakaszban. Ugyanakkor ezek azok az évek, amikor már mi rendelkezünk a dolgaink felett, ennek megfelelően felelősséget kell vállalnunk a jövőnkért. 

Elolvasom