BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Minden, amit a személyi kölcsönről tudnod kell

Életmód 2019. 03 21.

Sajnos időnként előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva hirtelen szükségünk van egy nagyobb összegre, de nem szeretnénk a tartalékunkhoz nyúlni – vagy rosszabb esetben: tartalékunk sincs. A legtöbben ilyenkor a személyi kölcsönre gondolnak, hiszen ez a legkézenfekvőbb. De pontosan mit kell tudnod, mielőtt személyi kölcsönt veszel fel? Ez a cikk ezt a kérdést válaszolja meg.


Miért az egyik legnépszerűbb hitel a személyi kölcsön?

Erre a kérdésre nem nehéz válaszolni. Ugyanis a személyi hitel felvételéhez nincs szükség ingatlanfedezetre, a hiteligénylő pedig néhány napon belül hozzájuthat a pénzhez, amit igényelt. Ráadásul a kamatok is alacsonyak, így a jövőre nézve sem jelent túl nagy anyagi vállalásokat.

Van azonban néhány dolog, amire mindenképpen érdemes figyelned, mielőtt személyi kölcsönt vennél fel.


A személyi kölcsönnek is van ára

Talán a legtöbben tudják, de érdemes tisztázni, hogy a személyi hitel nincs ingyen. Nem arról van szó tehát, hogy egy bizonyos összeg felvételét követően pontosan ugyanannyit kell visszatéríteni. (Miért is érné meg a hitelezőknek ez a konstrukció?)

A hitel ára lényegében a kamat, ám előfordulhatnak más összegek is, amelyekkel kalkulálnod kell, ha kölcsönt szeretnél felvenni. A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) egy évre vonatkozóan, százalékos formában valamennyi költséget és kamatot tartalmaz, amivel kalkulálnod kell.

Az, hogy mennyi pénzt kell visszafizetned a kölcsön felvételét követően, nagyban függ a hitelező pénzintézettől, az összeg nagyságától, valamint a havi jövedelmedtől is. Kijelenthető azonban, hogy jelenleg Magyarországon található olyan hitelkonstrukció, amely mindössze 7%-os kamattal és 8%-os THM-mel számol – ez mindenképpen alacsonynak számít.

A THM és a kamat azért különbözik egymástól, mert az utóbbi része előbbinek. A THM ugyanis az alábbi tételekkel számol:

• kamat,

• kezelési költség,

• értékbecslés és helyszíni szemle díja,

• a hitelközvetítői díj,

• bankszámlavezetés díja.

 

Hogyan is történik a személyi kölcsön megtérítése?

Számoljunk egy 4 000 000 forintos hitelösszeggel, amelyet 5 év alatt szeretnénk törleszteni, a havi jövedelmünk pedig meghaladja a 250 000 forintot. Ebben az esetben egy igazán jó ajánlattal 7%  körüli kamattal számolva, havi 80 000 forintos törlesztőrészlet is elérhető. Így a hiteligénylő az 5 év lejártával megközelítőleg 4 800 000 forintot kell megtérítenie – a hitel tehát 800 000 forintba került.

Ennél azonban járhatunk sokkal rosszabbul is. Egy rossz szerződéssel ugyanis ennél megtörténhet, hogy akár 1 000 000 forinttal is többet kell visszafizetnünk a rossz hitelkonstrukciók miatt.

Milyen jövedelemre van szükséged, ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni, és mennyi a minimum korhatár?

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy bejelentett munkahely szükséges a hiteligényléshez. De ez nem azt jelenti, hogy csak az ebben a formában foglalkoztatott munkavállalók juthatnak személyi kölcsönhöz.

Az alábbi személyek szintén kaphatnak személyi kölcsönt:

• KATA-s vállalkozó,

• önmagát saját vállalkozásban foglalkoztató személy,

• külföldi jövedelemmel rendelkező munkavállaló,

• öregségi vagy végleges rokkantsági nyugdíjra jogosult,

• készpénzben kapott jövedelmet kapók.

Nem kaphatnak azonban személyi hitelt a közmunkás bért kapók, a GYES-en lévők, az EVA-s vállalkozók, illetve Osztalékot fizetők.

Arra még érdemes figyelned, hogy a minimálisan elvárt kereseti határ a mindenkori jövedelem megléte – azonban ez még nem garancia, hiszen nem minden bank ad erre hitelt.

Az életkorra vonatkozó általános szabály, hogy a hiteligénylő töltse be a 18. életévét, de sok hitelező magasabb korhatárhoz köti a hitelképességet, ezért ezzel kapcsolatban érdemes minden intézetnél érdeklődni.

Ha szeretnél alaposabban kiigazodni a hitelek és kölcsönök világában, kérd szakértőink segítségét, illetve használd online hitelkalkulátorunkat. Ha pedig tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Jobb ma, mint holnap: hogyan rendezzük a biztosítási számláinkat

2018. 01 30.

Biztosítási díjunk időben történő befizetéséről sokan megfeledkeznek, ugyanakkor fontos, hogy tartsuk a határidőket. Az időbeni csúszás magában hordozhatja a veszélyt, hogy elveszítjük a biztosítás által nyújtott lefedettségeket. Pár apróság betartásával elkerülhetjük az elmaradó számlák halmozását.

Elolvasom  
Életmód

Amit mindig is tudni akartál: Mennyit keresnek a biztosító cégek? Hogyan dolgoznak az ügynökök és alkuszok?

2018. 06 25.

Bár a különféle biztosítási megoldások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és a legtöbben már tisztában vannak azzal, hogy egy szakértői segítséggel megkötött biztosítás sokkal könnyebbé teheti az életet, akadnak még szkeptikusok. Ennek az oka általában az, hogy nem vagyunk tisztában azzal, kik is valójában a biztosítók, mivel foglalkoznak, és főként milyen arányban keresnek egy-egy szerződésen. Aktuális cikkünkben ezt a témát igyekszünk alaposan körbejárni.

Elolvasom