BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Minden, amit érdemes tudnod a digitális biztosításokról

Életmód 2018. 02 12.

Napjainkban egyre több folyamatot digitalizálunk és automatizálunk. Ennek megfelelően elkerülhetetlen a kérdés, vajon számíthatunk-e a közel jövőben digitális biztosításokra. Ha igen, milyen formában, és milyen lesz a várható fogadtatása ezeknek a szolgáltatásoknak? Cikkünkben ezekre keressük a választ.


A magyar lakosság nem zárkózik el a digitális biztosítási szolgáltatások elől
A Századvég még a tavalyi évben felmérést végzett a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából, melyből kiderül, hogy a magyar lakosság fele hajlandó lenne valamilyen online csatornán biztosítást kötni.A kutatásból továbbá az is kiderül, hogy a magyarok többsége lakás- és utasbiztosítást, KGFB-t, valamint életbiztosítást kötne a legszívesebben, de fél óránál alig szánnának többet egy-egy biztosítás megkötésére, derül ki az Origo cikkéből.

Mivel járna a digitális biztosítások bevezetése?
A digitális biztosítások bevezetésével a biztosító cégek jelentősen több adatot gyűjthetnének az ügyfelektől, mint korábban - feltéve, hogy azok beleegyezésüket adják ehhez. A digitális biztosítások ugyanis lehetővé teszik, hogy az általunk használt okoseszközök és applikációk segítségével a biztosítók olyan adatokhoz férjenek hozzá, amelyek pontosabb kockázatfelmérést tesznek lehetővé. Az okostelefonunk például képes letárolni a napi átlagosan megtett kilométereket, sőt azt is, hogy milyen sebességgel közlekedünk, azaz arra is tud következtetni, hogy naponta hány órát töltünk vezetéssel, hányszor lépjük át a sebességhatárt, vagy épp milyen útszakaszokat érintünk. Ezekből az adatokból pedig a biztosító az eddigieknél sokkal konkrétabb becslésekre képes azzal kapcsolatban, hogy milyen valószínűséggel következik majd be olyan eset, amely során kártérítést kell fizetnie ügyfeleinek. Ez a metódus ráadásul nem csupán a vezetéssel kapcsolatban működőképes. Számtalan applikáció tárol adatokat a testi adottságainkról, illetve egészségügyi állapotunkról, amely adatok felhasználásával az életbiztosítások szabályai is átrendeződnek.

Nem mindenki adná át szívesen az adatait a biztosító cégeknek
Az Origo korábban említett cikkéből az is kiderül, hogy a válaszadóknak csupán 36 százaléka járulna hozzá ahhoz, hogy a biztosítók adatokat gyűjtsenek egészségi állapotukról, illetve vezetési szokásaikról, és csupán 22 százalékuk osztaná meg az otthonaikkal kapcsolatos információkat. Ráadásul ezt sem tennék “ingyen”. Az ügyfelek ezekért az adatokért cserébe díjkedvezményt vagy valamilyen személyre szabott ajánlatot várnak el.
 

Milyen kockázatokkal járhat a digitális biztosítás?
Az utóbbi időben egyre többször értesülhetünk a különböző hírforrásokból virtuális támadásokra. A kártékony szoftverek és a zsaroló vírusok komoly veszélyt jelentenek a nagyvállalatokra.

A kibertámadásoktól való félelem az említett kutatásban is megjelenik, a válaszadók nagy többsége ugyanis azért nem szeretné megosztani az adatait, mert attól tart, hogy azok engedély nélkül egy harmadik fél birtokába juthatnak.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Milyen eshetőségekre kell felkészülnöm, ha autóval utazom külföldre?

2018. 07 27.

Az éves külföldi nyaralás előtt számtalan megválaszolatlan kérdéssel találjuk szembe magunkat, ezek egyike az utazás során használt jármű - vagy járművek. Utazhatunk repülővel, vonattal, busszal, sőt hajóval is, de választhatjuk a saját vagy bérelt autóval történő utazást is. Utóbbi esetében több dologra is fel kell készülnünk, ha stresszmentes kirándulást akarunk, ezért összegyűjtöttük, mi mindenre kell felkészülnöd egy külföldi autóúthoz.  

Elolvasom  
Életmód

Mire jó a kisállat biztosítás?

2018. 01 30.

Amikor egy cicát, vagy kutyát fogadunk magunkhoz, akkor mindenből a legjobbat szeretnénk adni neki. Minőségi tápot, strapabíró játékot, kényelmes fekhelyet és rengeteg törődést. Ám vannak váratlan helyzetek, amire sem lelkileg, sem anyagilag nem lehetünk eléggé felkészülve. Ilyen egy baleset, vagy egy olyan betegség, aminek a kezelése bizony komoly összegekbe kerül. Jó, ha legalább az anyagiak nem okoznak ilyenkor problémát.

Elolvasom  

Legnépszerűbb bejegyzések

Kategóriák

Címkék