BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mit, hogyan csomagoljak, és mit hagyjak otthon, ha többhetes útra indulok autóval?

Életmód 2018. 08 06. CÍMKÉK: #utazás, #autó

Minden utazás egy új kaland, és ezáltal új izgalmakkal is szolgál. Mielőtt azonban nekivágnál, nem kevés tervezési feladat hárul rád. Kezdve az útvonal meghatározásával és a szállásfoglalással, egészen olyan dolgokig terjedve, mint a csomagolás. Aktuális cikkünkben ez utóbbival kapcsolatban adunk néhány tanácsot, hogy az utazás garantáltan felhőtlen legyen.


Általánosságban már volt szó arról, hogyan készülhetsz fel egy nyári road tripre. Most egy ennél specifikusabb témával készültünk: lássuk, miket kell az autódba pakolnod, és legfőképpen hogyan ha stresszmentes, biztonságos utat szeretnél.

A legfontosabb mindig az energia

Ahhoz, hogy az út során kielégítő tempóban, a lehető legkisebb kockázattal tudj vezetni, gondoskodnod kell arról, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot csomagolj, a szükséges folyadék mellé.

 

Itt alapvetően két dologra kell figyelned, az első, hogy lehetőleg kerüld a romlandó ételeket. Ilyen szempontból, ha szendvicset készítesz, előnyösebb kolbászból vagy szalámiból, semmint sonkából összeállítanod azt - ja, és persze a sajtot és vajat is kerüld, mert a tejtermékek gyorsan megromlanak.

 

Folyadékként pedig érdemes tiszta vizet magadnál tartanod, a dehidratált sofőr ugyanis idővel figyelmetlen, lassú reakcióiődvel közlekedő sofőr lesz.

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbben vezetés közben esznek és isznak, de azt javasoljuk, hogy inkább állj félre, éppen ezért vannak a pihenők, és ha már ott vagy, nyújtóztasd meg a végtagjaid, sétálj egy kicsit a friss levegőn, hogy aztán újult erővel és koncentrációval folytathasd a vezetést.

 

Ha viszont semmiképpen nem szeretnél óránként megállni, érdemes kis snackeket, szárított gyümölcsöt és magvakat bekészítened, ezek ugyanis remek tápanyagforrásként szolgálnak, és nem vonják el olyan mértékben a figyelmed, mint például egy szendvics.

Hogyan készülj ruhákkal?

Ezzel kapcsolatban rengetegen követjük el azt a hibát, hogy azt gondoljuk, éppen azért, mert autóval vagyunk, sokkal több holmit pakolhatunk be, mintha mondjuk repülővel vagy busszal, esetleg vonattal utaznánk. De miért is?

 

Minél jobban terheljük az autót, annál inkább csökken a tejesítménye, nő a fogyasztása, arról már nem is beszélve, hogy a túlpakolás csökkenti az utasok - és a sofőr - komfortérzetét, és bizonyos esetekben még a látási viszonyokat is rontja. Ez utóbb, mondanunk sem kell, kifejezetten balesetveszélyes. Minél nagyobb és több holttér képződik, annál kevésbé lehetünk biztosak abban, hogy az adott manőverbe belekezdhetünk.

 

Amikor ruhákat csomagolsz, fontos észben tartanod, hogy nyaralni mész, nem randizni. Persze egy-két elegánsabb ruhadarab nem árt, ha vacsorázni mennétek, de városnézéshez nincs szükség divattermékekre. Pakolj be egy széldzsekit vagy esőkabátot, egy melegítőt, és az adott évszaknak megfelelő ruhákat. Maximum minden napra egy szettet, máskülönben túl fogsz lőni a célon.

Ne feledkezz meg a rögzítésről sem

Úgy az utastérben, ahogyan a tetőcsomagtartón is elemi fontosságú a megfelelő rögzítés. Az utastérben rád és a veled utazókra is veszélyt jelenthet egy-egy hirtelen manővernél röppályára álló rögzítetlen tárgy, a tetőcsomagtartóról lerepülve pedig mások testi épségét veszélyezteted.

 

A tetőcsomagtartón szállított, nem megfelelően rögzített csomagok miatt ráadásul még meg is büntethetnek - és hidd el, ez még a kisebb tragédia.

Az sem mindegy, hova pakolsz

A tetőboxba lehetőleg kisebb súlyú dolgokat pakoljunk. Az autó stabilitása ugyanis romlik, ha a nehezebb holmik ide, és nem az autó tömegközéppontjához a lehető legközelebb kerülnek. A lényeg tehát, hogy alulra és középre érdemes helyezni a nagyobb súlyokat, így az autó nem válik túlkormányzottá.

A Pannon-Safe kiemelt támogatója a Trabantszerelem nyári Skandináv túrájának. Ennek keretein belül hetekig hasznos tanácsokat és tudnivalókat osztunk meg veled utazásról és autózásról. Ezen felül pedig egy nyereményjátékot is hirdetünk, melynek részleteiről itt olvashatsz.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Felvettek életed első munkahelyére? Van néhány dolog, amit tudnod kell

2018. 02 08.

Remek és izgalmakkal teli esemény, amikor az ember megkapja élete első állását. Végre beérett a tanulással töltött hosszú évek gyümölcse, és ennek köszönhetően máris azon gondolkodsz, mire költhetnéd az első fizetésed. Mielőtt azonban előre elköltenéd a béred, érdemes néhány dolgot számításba venned.

Elolvasom  
Életmód

Ezzel a módszerrel bárki képes spórolni (4 elemi módszer)

2018. 05 16.

Kétségkívül a spórolás képezi a mindennapjaink legsarkalatosabb pontját. Szinte kivétel nélkül szeretnénk, ha a bevételeink minél tovább kitartanának, hogy egy esetleges rossz időszakot könnyebben átvészelhessünk. Ebben segít neked ez az 4 alapvető tanács.

Elolvasom  

Legnépszerűbb bejegyzések

Kategóriák

Címkék