BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mitől félnek a mai fiatalok?

Életmód 2018. 02 12.

A fiatalok nagy része egyáltalán nem biztos abban, hogy a jövőben is olyan stabil pénzügyi helyzetnek örvendhet, mint napjainkban. Ezzel kapcsolatban érdekes tényeket tárt fel a K&H biztos jövő indexe, mi pedig megpróbáljuk hasznos tanácsokkal kiegészíteni az adatokat.


A fiatalok többsége a jövője miatt aggódik

A jelenlegi anyagi helyzetük tekintetében elégedettek a 30-59 éves korosztály képviselői, ám hosszútávú kilátásaikkal kapcsolatban már koránt sem ennyire optimisták, derül ki a K&H biztos jövő indexéből. Ezek az aggályok ráadásul nem is alaptalanok, hiszen az elmúlt évek során több pénzügyi szakember is arra a következtetésre jutott, hogy néhány évtized elteltével a lakosság nyugdíja fokozatosan csökkenni fog. Ezt látszik alátámasztani a Groupama Bitosító megbízásából készített országos kutatás is, mely szerint a 18-29 éves korosztály úgy gondolja, egy pénzügyileg stabil öregkorhoz fejenként 22 millió forintnyi megtakarítás lenne szükséges. Ezt ráadásul nem csak a fiatalok, hanem egyes szakértők is így gondolják, ezért azt javasolják, havonta legalább 15 000 - 20 000 forintot tegyünk félre, bár könnyen lehet, hogy még ez az összeg is kevésnek bizonyul majd.

A legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban, hogy sokak számára egyszerűen nincs miből félretenni, ezért lehet az, hogy - egyes felmérések szerint - a lakosság mintegy 60%-a nem rendelkezik semmilyen megtakarítással.Sokan nem is foglalkoznak azzal, hogy évek múltán milyen nyugdíjra számíthatnak, ezért még csak nem is sejtik, mennyiből kell majd biztosítaniuk a mindennapi megélhetésüket. Nyugdíjkalkulátorunk segítségével azonban könnyedén kiszámolhatod a várható állami nyugdíjad mértékét, így tudatos pénzügyi döntést hozhatsz a jövődre nézve.

A rövid távú tervek is problémásak

A K&H biztos jövő indexe arra is rámutat, hogy a mai fiatalok nem csupán az elégtelen nyugdíj miatt aggódnak. Vannak olyan rövid távú anyagi kockázatok is, melyek foglalkoztatják a fiatal generációt. Ilyen például a nyaralás kérdése. A legtöbben ugyanis attól tartanak, hogy nem lesz elég pénzük nyaralásra. A fiatalok a nyaralás mellett az egészségüket is féltik, ugyanis a kutatás során megkérdezettek negyede attól tart, hogy egy esetleges betegség esetén nem lesz elég pénze a kezelésekre és a rehabilitációra. A kutatásban részt vevők 27%-a pedig fél, hogy képtelen lesz támogatni saját gyerekeit.

A megtakarítások megoldhatják a fent említett problémákat

Sokaknak azért nincs saját megtakarításuk, mert látszólag eredménytelen, folyamatos kiadásnak tűnik, hiszen hozama csak sokkal később lesz. Arra azonban a legtöbben nem gondolnak, hogy bár most még megtehetik, hogy havonta 15 000 - 20 000 forintot nélkülözzenek, de a jövőben koránt sem biztos, hogy egyáltalán a megélhetésükhöz elegendő pénzösszeggel rendelkeznek majd.

Az első lépés tehát a pénzügyi biztonság megteremtése felé ennek felismerése, és az elhatározás. Ha bármilyen szakmai segítségre van szükséged, keress minket, és készséggel segítünk.
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Felvettek életed első munkahelyére? Van néhány dolog, amit tudnod kell

2018. 02 08.

Remek és izgalmakkal teli esemény, amikor az ember megkapja élete első állását. Végre beérett a tanulással töltött hosszú évek gyümölcse, és ennek köszönhetően máris azon gondolkodsz, mire költhetnéd az első fizetésed. Mielőtt azonban előre elköltenéd a béred, érdemes néhány dolgot számításba venned.

Elolvasom  
Életmód

Mit, hogyan csomagoljak, és mit hagyjak otthon, ha többhetes útra indulok autóval?

2018. 08 06.

Minden utazás egy új kaland, és ezáltal új izgalmakkal is szolgál. Mielőtt azonban nekivágnál, nem kevés tervezési feladat hárul rád. Kezdve az útvonal meghatározásával és a szállásfoglalással, egészen olyan dolgokig terjedve, mint a csomagolás. Aktuális cikkünkben ez utóbbival kapcsolatban adunk néhány tanácsot, hogy az utazás garantáltan felhőtlen legyen.

Elolvasom