BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Nekem már nem lesz nyugdíjam! (Biztos?)

Életmód 2018. 02 12.

A mai fiatalok túlnyomó része már nem hisz abban, hogy lesz nyugdíja. Az előrejelzések természetesen sosem lesznek teljesen pontosak, ettől függetlenül érdemes szemügyre venni az erre vonatkozó statisztikákat, hogy tisztán lássuk, mire számítsunk nyugdíjas éveink során.


Általános vélekedés, hogy “úgysem lesz nyugdíjam”, de mennyire igaz?

Magyarországon vitathatatlanul él az a nézet, miszerint a mai generáció már nem számíthat állami segítségre, nyugdíjas évei során. Az OVB Magyarország felmérése szerint a hazai lakosság 92 százaléka nem gondolja, hogy meg tudna élni nyugdíjából - vagy legalább is nem a jelenlegi életszínvonalán. A kérdés az, hogy ez inkább afféle városi legenda, vagy valós tényeken alapuló előrejelzés? Lássuk, mit mutatnak a számok!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2010-ben még csupán a lakosság 20,2 százaléka volt nyugdíjas, a munkaképes és nyugdíjas lakosság aránya pedig 33 százalékra volt tehető. Ez az arány azonban meghaladja majd az 50 százalékot is, és akkor felborul a jelenlegi trend, miszerint egy nyugdíjas ellátásáról két munkaképes személy gondoskodik. Akkor már egyetlen aktív keresőnek kell ellátnia egy nyugdíjast, ez pedig képtelenségnek hangzik.

Ha pedig a munkaképes emberek arányának folyamatos csökkenése önmagában nem lenne elég, jelentős problémát okoz a nagy mértékű kivándorlás is.
 

De mi lehet a megoldás?

A népességi arányok alakulásából egyértelműen kiderül, hogy ha hirtelen több gyerek születne, a nyugdíjjal kapcsolatos problémák megoldódnának, hiszen ezáltal hosszú távon jelentős mértékben emelkedne a munkaképes lakosság aránya. Ennek bekövetkezésére azonban rendkívül alacsony esély mutatkozik.

A nyugdíjproblémát tehát magunknak kell megoldanunk. Ezt ráadásul még azelőtt meg kell tennünk, hogy az állam vert helyzetbe kerülne, hiszen akkor már késő lesz. És itt lép a képbe az öngondoskodás. Ugyanis, ha lesz is nyugdíjunk, az valószínűleg csak egy a jelenleginél alacsonyabb életszínvonal fenntartására lesz elég.

A most nyugdíjba vonulók körülbelül az utolsó fizetésük 70 százalékát kapják nyugdíjként, de 2060 környékén ez az arány már csak 30-40 százalék lesz. Nyugdíjkalkulátorunkkal kiszámolhatod, a jelenlegi körülmények között milyen összegű nyugdíjra számíthatsz a jövőben.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a párnába rejtett bankjegyek, valamint a bankszámlán tárolt pénz nem minősül éppen a legjobb megtakarítási formának. Mégpedig azért nem, mert ezek az összegek nem kamatoznak, ráadásul a későbbiek során állami támogatást sem igényelhetsz rájuk. Ellenben az önkéntes nyugdíjpénztárral, a nyugdíj előtakarékossági számlával, és a nyugdíjbiztosítással, amelyekre az állam egyaránt 20% adókedvezményt biztosít.

Érdemes tehát mielőbb átvenned a gyeplőt, és már most gondoskodnod a megtakarításaidról, hogy nyugdíjas éveid gondtalanul és vidáman teljenek.

Ha nem tudod mennyi lesz a nyugdíjad kattints ide.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

“Mégis miből tegyek félre?” - Hiánypótló spórolási tippek

2018. 11 22.

Az évek során bizonyára te is elmondhatatlanul sokszor hallottad a spórolás szót. Sokakból indulatot vált ki a jó tanácsnak szánt javaslat, hiszen azonnal az a kérdés merül fel, hogy “mégis miből spóroljak?” Erre a kérdésre keressük a választ aktuális cikkünkben.

Elolvasom  
Életmód

3 dolog, amire kiterjed az utasbiztosításod, de talán nem is tudtál róla

2019. 03 14.

Utazás előtt annyi stresszfaktorral találkozunk, amennyivel talán egy hónap hétköznapjain együttvéve sem. Biztosan beszereztünk-e mindent, amire az utazási célországban szükségünk lesz? Minden kulturális eltérésnek utánaolvastunk, amit tudni érdemes? És mi történik, ha külföldön kell orvoshoz mennünk, vagy éppen elveszítjük az iratokat? Nos, erre is van hatékony megoldás.

Elolvasom