BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Semmiképpen ne vezess ittasan (az ünnepek alatt sem)! Mutatjuk, miért

Életmód 2018. 12 22.

“Hazánkban zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés tekintetében. Több százezer forintra is megbírságolhatnak, ráadásul a jogosítványodat is elvehetik.” Ilyen és ehhez  hasonló érvek százait olvashatjuk az interneten. Ha azonban nem elégedsz meg ezekkel az indokokkal, vegyük át alaposan, mit is értünk ittas vezetés alatt, miért veszélyes és kerülendő?


Az ittas vezetés valós probléma – és nem is ritka

Csak a tavalyi évben (2017) több mint 15000 alkalommal indult büntetőeljárás ittas vezetés miatt, olvasható ki a police.hu statisztikáiból. Ez az arány ráadásul a karácsonyi és a húsvéti időszak alatt növekszik meg leginkább – nem véletlen, hogy ezen időszakok alatt fokozott rendőri jelenlét és közúti ellenőrzés tapasztalható országszerte.

 

Szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, aki ittasan vezet?

A helyzet olyan szempontból nem vagylagos, hogy annak eldöntése a szervezetben talált véralkohol szintjétől függ. Amennyiben ez nem éri el 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, az eset szabálysértésnek és nem bűncselekménynek minősül. Ha azonban az adott értékek feletti számok mutatkoznak, az eset bűncselekménynek tekintendő.

 

Mire számíthat az elkövető szabálysértés esetén?

AKkor sem úszható meg olcsón a dolog, ha az ittas vezetés szabálysértésnek minősül. EBben az esetben ugyanis – a szervezetbe bevitt alkohol mennyiségétől függően – 30 000 és 100 000 forint között büntetésre lehet számítani.

És ez még nem minden.

A hatóságnak jogában áll úgy dönteni, hogy a pénzbírság mellett egy hónaptól egy évig terjedő időre eltiltja az elkövetőt a járművezetéstől. A 6 hónapnál tovább tartó eltiltásban részesülőknek pedig kötelező részt venniük egy utánképzésben, amelynek természetesen a költségeit is állniuk kell – ez jellemzően egy 60-140 ezer forint közötti összeget jelent.

 

Mire számíthat az elkövető bűncselekmény esetén?

Értelemszerűen lényegesen súlyosabb büntetésről beszélhetünk, amennyiben bűncselekményről van szó. Ilyen esetekben több százezer forintos büntetésre, illetve akár több évig terjedő járművezetéstől való eltiltásra is számíthat az elkövető – sőt, felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ha az ittas vezetés során baleset, esetleg személyi sérülés is történt, a büntetés súlyosabb. Ha pedig az elkövetőt korábban már elmarasztalták ittas vezetésért, akár véglegesen is eltilthatják a járművezetéstől.

 

Egyetlen biztos megoldás létezik a büntetés elkerülésére

Triviális, de maximális mértékben igaz: kerülni kell az ittas vezetést. Bár nagy a karácsonyi időszakban, amikor összegyűlik a család, nagyobb a kísértés az alkoholfogyasztásra is. Sokan azzal védekeznek, hogy csak egyetlen pohárkával isznak, az úgyis kiürül a szervezetből.

Egy korsó sör azonban egy átlagos felnőtt szervezetéből mintegy 3 óra leforgása alatt ürül ki. Ebben tehát nem érdemes bízni.

Azt javasoljuk, hogy az autóvezetők kerüljék az alkoholfogyasztást annak érdekében, hogy még sok önfeledt és boldog karácsonyt tölthessenek szeretteik körében.
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Milyen biztosítást köthetek gyermekemnek?

2019. 02 18.

A különböző biztosítások lényege, hogy azok, akik megkötik őket, biztonságban érezhessék magukat. Az ugyanis egyértelmű, hogy bármennyire igyekszik is az ember, képtelen magát megóvni minden veszélyforrástól. Egyszerűen nem húzhatunk áthatolhatatlan védőfalat az életünk körü. Ez ráadásul hatványozottan igaz gyermekeink életére, akik számára szintén kiemelt fontosságú, hogy egy-egy baleset vagy betegség során, szülőként legyen anyagi fedezetünk megfelelő ellátásukra. Cikkünkben a gyerekek számára elérhető biztosításokról lesz szó.

Elolvasom  
Életmód

Hét tipp a zavartalan repüléshez

2017. 12 05.

Még a tapasztalt utazók is keresik annak lehetőségét, hogyan lehet az utazásukat minél biztonságosabban eltölteni. Akár először repülünk, vagy már számtalanszor utaztunk így, az alábbi tanácsokat hasznosnak találhatjuk.

Elolvasom