BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Valahova mindig elfolyik a pénz, de hova? Nézd meg egy hónapodat!

Életmód 2019. 06 06.

A tudatos pénzügyek egyik első lépése, hogy lássuk, egyáltalán mire mennyit költünk. A rezsit, benzint, hiteltörlesztőt sejtjük mennyi, de hónap végén mégse annyi marad, mint ahogy számoltuk. Az ördög a részletekben rejlik.


Tudjuk, sokszor elhagyja az ember az ilyen célokat, a fogyókúra, az újévi fogadalmak és hasonlók mellett, ezért egy rövid időtávot tűzz ki inkább magadnak. Nézd meg, hogy egy havi fizudat hová költöd 30 nap alatt.

Mutatunk néhány eszközt, amivel kiderítheted, de a bejegyzés végén egy egyszerű excel táblát is adunk, ha abban éreznéd kényelmesnek.

1. Jegyzetfüzet.

Nem elég trendi? Viszont hasznos, mert sosem merül le, ráadásul 100%-ban testre szabható. Hónap végén ugyan külön kell összegezni, viszont emiatt sokkal erősebb sokkhatás ér, mikor meglátod a rejtett kiadásokat amikről korábban nem tudtál.


2. Koin

Magyar fejlesztésű app telefonra, vagy böngészőbe. Jól használható, testre szabható, és egyszerű. Szeretjük, mert magyar nyelvű és jól áttekinthető, és lehúzhatod belőle az adatokat excel táblába, hogy jobban átlásd, vagy átszámolhasd. Itt éred el, vagy letöltheted telefonra.


3. YNAB – You need a budget

Egy régóta elérhető fizetős alkalmazás, amivel nagyjából bármit tudsz könyvelni, követni vagy tervezni ami a személyes pénzgyeidhez tartozik. Itt éred el, 34 napig ingyen próbálhatod ki. Elsőre nem javasoljuk, hogy ennek ugorj neki, a sok lehetőség és funkció, amit később imádnál, az elején elriaszthat.


4. Excel táblázat

Természetesen kézreálló választás lehet sokunk régi ismerőse: az Excel. A testreszabhatóság bizonyos korlátok között itt is megvan. Bármilyen infót gyűjthetünk, mi egy rendkívül egyszerűt össze is állítottunk, hasonlót 10-15 perc alatt lehet alkotni, vagy ez is teljesen testreszabható, saját cellákkal, kimutatásokkal. Innen letölthető. A minimum ilyen esetben, hogy a Mikor? Mit? Mennyiért? Kérdésekre legalább meglegyenek a válaszaink.

Az appok és táblák nem dolgoznak helyettünk. Írd fel a kiadásaid, ahogy keletkeznek. Mielőtt beleinnál a kávéba, mielőtt belenyalnál a fagyiba. Sokszor az ilyen apróságokra csorog el lehetetlenül nagy összeg. Például napi két 150 forintos kávé 6.000 forint havonta.

Egyes járulékos hasznok már pár nap után jelentkezhetnek:

  1. Ha lusta vagy, de a felírást betartod, előfordul, hogy nem ugrasz be hazafelé egy csokiért, mert fel is kellene írni, az meg macerás.
  2. Ha már hónap közben elkezded látni, hogy heti négy büfézős szünet a kollégákkal 2000 forint, már zavarhat annyira, hogy menet közben ritkíts rajtuk.
  3. Rájöhetsz hogy reggelit vagy ebédet otthonról vinni mennyivel menőbb.

Ha úgy látod a kiadásaid között sokat visznek el a hitelek, törlesztők, lépj kapcsolatba velünk, lehet hogy jól járnál hitelkiváltással vagy adósságrendezéssel (erről már itt írtunk). Ha a köteleződ vagy a CASCO-d érzed magasnak akkor is tudunk segíteni.

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Hány évesen érdemes életbiztosítást kötni?

2017. 12 05.

Az életbiztosítás vásárlása akár már a csecsemők számára is indokolt lehet. Mindenesetre érdemes minél korábbi életszakaszban megkötni, hiszen az idősebbek más kondíciókkal juthatnak hozzá. Minél fiatalabban kötjük meg, annál kevesebb pénzt fogunk fizetni ugyanazon szolgáltatásért. Életbiztosítást pedig 35 éves kor alatt érdemes kötnünk.  

Elolvasom  
Életmód

Alapvető biztosítások a 20-as éveinkben

2018. 01 23.

A húszas éveinkben legyőzhetetlennek gondoljuk magunkat, ugyanis a legtöbb ember ekkor örvend a legjobb egészségi állapotnak. Sajnos csak kevesen veszik fontolóra a biztosítások kötését ebben az életszakaszban. Ugyanakkor ezek azok az évek, amikor már mi rendelkezünk a dolgaink felett, ennek megfelelően felelősséget kell vállalnunk a jövőnkért. 

Elolvasom