BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Vésztartalék – Ne a párna alá dugjuk? Dehogynem!

Életmód 2019. 05 14.

Vésztartalékról – szerencsére – rengetegen és rengetegszer írtak már. Ennek ellenére hazai kutatások alapján a lakosság kétharmadának a legkisebb váratlan kiadásokra sincs félretéve pénze.


„Nincs is miből félretenni!”*

A többség annyit költ, amennyit keres. Ha 5000-el kevesebbet keresnél, kijönnél belőle? Szinte biztosak vagyunk benne, hogy igen. Ez az összeg már bőven elég, hogy elkezdj félretenni. Kezdd kicsiben, nem kell sietni, a következetes spórolás messzebb visz, mint a nagy hévvel kezdett durva költségfaragás.

(A diétázás is ilyen, de abban nem vagyunk annyira profik, mint a pénzügyek terén, úgyhogy maradunk a kaptafánál.).

Ha néhány hónap után úgy érzed, hogy tudnál többet is félretenni, próbáld ki 10.000 forinttal. Ha sok, visszatérhetsz az 5000 forinthoz, mégsem kell kudarcnak megélned.


Mire való a vésztartalék?

Röviden: Azokra a helyzetekre, amiket a mikro- és gyorshitelekről szóló hirdetéseiben látsz.

Hosszabban: Minden olyan rendkívüli események fedezésére, amikre nem számítasz, de valahogy mégis mindig történik valami, ami plusz pénzt igényel (baleset, elromló háztartási gépek, munkanélküliség, gyógyszerek).

 

Mennyi az annyi?

Hogy mekkora vésztartalékod legyen, rengeteg dologtól függ – meglepő, ugye? A legtöbb ajánlás a havi költségeid arányában határozza meg, de nehéz belőni, hol ér véget a vésztartalék, és mennyitől számít már csak tartaléknak. Ezért úgy gondoltuk, megmutatunk három lehetséges szintet, három becenévvel, ami jelzi, hogy nagyjából mire jó az adott pénzmennyiség.

 

1. Szint: 100.000 Ft – „Ha valami tönkremegy”

Tönkrement a mosógép, vagy oda a hűtő? Hány napot bírsz ki nélkülük? Ez az összeg pont arra elég, hogy ha a napi működésünket gátló esemény üt be, azt áthidaljuk vele. A háztartási gépek szervizén vagy cseréjén túl egy közepes baleset vagy vizsgálat orvosi költségeit is tudod vele fedezni, esetleg betegség miatti munkából kiesésnél rápótolhatsz a fizetésedre.

 

2. Szint: 1-2 Havi költség „Amíg találok másik állást”

Az előzőnél egy adaggal komolyabb nyugodtságot ad. Ez az összeg a már felsoroltakon kívül arra jó, hogy ha nem érzed biztosnak az állásod akkor nem kell pánik üzemmódban új után nézni, ha esetleg elbocsátanak. Ha van autód, ebből egy közepes, vagy nagyobb alkatrészcsere, vagy szerviz anélkül kijön, hogy állnia kéne a szerelőnél, vagy a havi büdzsét fejreállítanád.

 

3. Szint: 3-6 Havi fizetés „A nyugodt alvás záloga”

Ha ezzel rendelkezel, akkor pénzügyi téren igazán fájdalmas meglepetések már nem érhetnek. Sok írás rögtön idáig akar elvinni, azonban ez már egy jelentősebb összeg, ami nulláról indulva elrettentően hangzik.

Amit viszont tud egy ilyen vésztartalék:

  • Ha bármikor új munkát kell keresned, akkor nyugodtan kivárhatod a legjobb ajánlatot, nem kell az első helyre leülnöd, vagy egyik helyről a másikra váltani egy hétvége alatt.

  • Bármilyen komolyabb baleset, egészségügyi vészhelyzet van a családban, ez kényelmesen elég lehet nagyon sok orvosi költségre.

  • Ha autó nélkül nem működik az életed (távoli munkahely, mozgáskorlátozott a családban), ennyibből a totálkáron kívül majdnem bármit megszerelnek, vagy akár vehetsz egy „munkábajárós” kocsit is átmenetileg.

  • Soha nem kell megcsúsznod a hiteltörlesztőkkel.

  • Egy komolyabb beázás/csőtörésnél rögtön rendezni lehet a legtöbb kárt (ha van biztosítás, még akkor is sokszor várni kell a térítésre).

Ennél többet vész esetére már úgy gondoljuk felesleges félretenni, az ezen felüli összegnek keressünk valamilyen befektetést, vagy ha valamilyen célunk van (autócsere, nyaralás), akkor dedikáltan arra gyűjtsünk.


Mire NE használd?

Van néhány dolog, amire jellemzően elkölti az ember a szorgosan gyűjtögetett vésztartalékát, hiába nem arra való. Ilyenek a szórakoztatóelektronikai cikkek, egy új laptop, egy soha ki nem használt profi fényképezőgép, vagy egy új okostelefon, nagyobb TV, tablet. Sokan nem bírnak ellenállni, mikor ott van karnyújtásnyira egy 6 számjegyű összeg. Ha úgy érzed téged is elköltésre „ingerelne” a vésztartalék, tedd kicsit messzebb magadtól.


Miben és hol tartsd?

A vésztartaléknak az egyik leglikvidebb dolognak kell lennie a pénzügyeidben, hiszen pont azért tartod, hogy bármikor hozzányúlhass, ha úgy hozza a szükség. A jelenlegi kamatkörnyezetben a látra szóló kamatok 0% körül alakulnak. Folyószámlán gyakorlatilag pénzbe kerül tartani a pénzed, szinte bármilyen más megtakarítás pedig nem elég hozzáférhető, hogy vésztartaléknak hívd.

Úgyhogy igen, nyugodtan tedd a párna alá, borítékba, vagy egy lexikon fedele alá. Kivéve, ha úgy érzed, viszket a tenyered, ha ennyire közel tartod magadhoz. Ebben az esetben ugyanis az előbbiek tűnnek jó választásnak.


Várd a váratlant

Ne feledd, a váratlan kiadásoknál nem az a kérdés, hogy vajon bekövetkeznek-e, hanem az, hogy mikor – és akkor éppen mire kell költeni.

+1 Fontos szabály: Ha kivettél a vésztartalékból, minél hamarabb töltsd vissza azt. Pont azért hiányzik belőle pénz, mert épp bizonyította, hogy mennyire jól tud jönni. Légy hálás neki és tegyél jót magadnak azzal, hogy visszapótolod!

Nem azt mondjuk, hogy soha ne vegyél fel hitelt, de azt sem szeretnénk, hogy ha bármi váratlan történik, hitelhez kelljen nyúlnod. Ha úgy érzed, mégis megszorulnál, vagy valamilyen célodhoz plusz pénzre lenne szükséged, keress minket e-mailben, telefonon vagy nézd meg a lehetőségeidet kalkulátorunkban.

*Tisztában vagyunk vele, hogy sajnos létezik itthon az a réteg, amelynek havi 5000 Ft nagyon is sokat jelent, esetenként a szükséges élelmiszerek, gyógyszerek megvásárlása múlik rajta, írásunkkal senkit nem kívántunk provokálni/megsérteni.
 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Életmód

Hány évesen érdemes életbiztosítást kötni?

2017. 12 05.

Az életbiztosítás vásárlása akár már a csecsemők számára is indokolt lehet. Mindenesetre érdemes minél korábbi életszakaszban megkötni, hiszen az idősebbek más kondíciókkal juthatnak hozzá. Minél fiatalabban kötjük meg, annál kevesebb pénzt fogunk fizetni ugyanazon szolgáltatásért. Életbiztosítást pedig 35 éves kor alatt érdemes kötnünk.  

Elolvasom  
Életmód

Rendszeresen futok, kerékpározok, létezik a számomra megfelelő biztosítás?

2018. 01 23.

A válasz egyértelműen igen. Ugyanakkor a piacon nem sok biztosítás elérhető, ami a hobbi-sportolóknak kedvez. Összeszedtünk pár információt arról, hogy milyen lehetőségünk van, ha mozgás közben is szeretnénk minél biztonságosabban érezni magunkat.

Elolvasom