BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

4+1 dolog, amire mindenképp figyelned kell, amikor használt autót vásárolsz

KGFB 2019. 02 25.

Függetlenül attól, hogy vásárolt-e már életében (használt) autót, vagy sem, akadnak néhányan, akik nem tudják, mire kell figyelniük, hogy elkerüljék a komolyabb anyagi károkat. Nekik állítottuk össze ezt a cikket, amit akkor is érdemes elolvasnod, ha úgy gondolod, mindent tudsz a témával kapcsolatban. Legfeljebb ellenőrzöd a tudásod


Erősen teljesít a magyar használtautó-piac

Ezt egyébként a személyes tapasztalataink is alátámaszhatják, de a statisztika is ezt az állítást hitelesíti. A Portfolio tavalyi cikke is erről árulkodik, de mi is írtunk már erről a tendenciáról egy korábbi cikkünkben.

Ez a jelenség egyébként érthető. Azt, hogy új autót vásároljon, nem mindenki engedheti meg magának. Sőt, többen úgy tartják, hogy az anyagi függetlenség elérése is csak álom. Amennyiben te is így véled, érdemes elolvasni egy a témában írt korábbi cikkünket, amelyben azt a kérdést járjuk körül, hogyan lehet megtakarításod, és mi várható a nyugdíjjal kapcsolatban.

Visszatérve az eredeti témánkra, a használtautó-vásárlásra: van 4+1 dolog, amire mindenképpen figyelned kell. Ezek a következők.


1. A baj nem jár egyedül, neked sem tanácsos

Még akkor sem érdemes szakértői segítség nélkül nekivágnod a használtautó-vásárlásnak, ha történetesen értesz valamelyest az autókhoz. Amennyiben tehát ismersz a környezetedben autószerelőt, kérd meg, hogy kísérjen el és segítsen megvizsgálni a kocsit.

Van azonban egy másik megoldás, ha nem ismersz autószerelőt. Egyes márkák ugyanis vállalják az autók márkaspecifikus, típushibákkal kapcsolatos átvizsgálását. Sőt, vannak olyan használtautó.kereskedések is, amelyek maguk is segítenek az autó szakszerű átvizsgálásának lebonyolításában. (Ilyen például a Használtautó.hu.)


2. Készíts ellenőrzési listát

Ha nem tudod fejből, melyek azok a fontos alkatrészek, tartozékok, amelyeket ellenőrizned kell, íme egy lista:

● alvázszám,

● rendszám,

● abroncsok állapota,

● (korábbi) sérülés, esetleg rozsda,

● korábbi javítások (és ezek ideje, helye),

● hány tulajdonosa volt már az autónak,

● szervizkönyv megléte.

Ezeknek mindenképpen járj utána, ha nem akarsz pórul járni.

Amennyiben pedig rendelkezel ügyfélkapu-regisztrációval, a hivatalos nyilvántartásban is ellenőrizheted a járművet, annak rendszáma alapján.


3. Ne feledkezz meg az eredetiségvizsgálatról

Ez a tanács valamelyest kakukktojás, elfelejteni ugyanis nemigen tudod, hiszen az átíráshoz feltétlenül szükséges az eredetiségvizsgálat megléte. Ha ennél többet szeretnél tudni az eljárásról, ide kattintva megteheted.


4. Megfelelő biztosítás nélkül egy lépést se

Kötelező felelősségbiztosítást mindenképpen kötnöd kell – igen, használt autóra is. Ennek költségeiről és részleteiről itt tájékozódhatsz. Ha pedig spórolni szeretnél a kötelezőn, ezt a cikket is érdemes elolvasnod.

A casco azonban más kérdés. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. Jelenleg maximum 15 éves autóra köthetsz, idősebb járműre nem. Sokak számára azonban kérdéses, hogy megéri-e 10 év feletti autóra cascot kötni. Ez függ az autó típusától, állapotától, a felhasználási formától, illetve annak felszereltségétől is. Ezzel kapcsolatban casco kalkulátorunk lehet a segítségedre.


+1. A puding próbája az evés

Mielőtt megvennéd az autót, mindenképpen vidd el egy próbakörre. Ha pedig az eladó/tulaj nem járul hozzá ehhez, van okod azt feltételezni, hogy valamit titkol előled az autóval kapcsolatban.

Ezek tehát azok az elemi dolgok, amiket nem szabad figyelmen kívül hagynod, amikor használt autót vásárolsz.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel, hogy őket se érjék kellemetlen meglepetések, amikor használt autót vásárolnak. Ha pedig van valami, amivel kiegészítenéd az írást, mindenképpen várjuk az üzeneted, hozzászólásod.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Térkép a felelősségbiztosítások útvesztőjéhez

2019. 03 07.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – olvashatjuk a Kis hercegben. Van azonban számos egyéb dolog is, amiért felelősek vagyunk. Ezek pedig rendre komoly anyagi teherrel is járnak, melyekbe akár bele is roppanhatunk, ha nem vagyunk teljes mértékben felkészülve. De mégis hogyan lehet egy olyan váratlan eseményre és kiadásra számítani, mint amilyet a felelősségvállalás követelhet. Legfrissebb cikkünkben erről lesz szó.

Elolvasom  
KGFB

Ezt a 3 kérdést már te is biztosan feltetted a nyári gumikkal kapcsolatban

2018. 05 09.

Az autósok jelentős többsége nem különösebben örül az évszakváltozásoknak. Ez leginkább azért van így, mert télből tavaszba, illetve őszből télbe fordulva rendre le kell cserélniük az autóikon lévő abroncsokat, hogy azok megfeleljenek az adott évszak körülményeinek. Ezzel kapcsolatban a legtöbben ezt a 3 kérdést fogalmazzák meg. Mi pedig megválaszoljuk őket.

Elolvasom