BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Gépjárműeladás után tovább kell fizetnem a biztosításom?

KGFB 2017. 11 23. CÍMKÉK: #KGFB, #Eladás, #Biztosítás

Sokszor nem könnyű megválnunk szeretett autónktól, történjen az eladás útján, lopás, vagy egy túl költséges meghibásodás miatt. A három eset eltérő előnyökkel, vagy károkkal jár, viszont biztosításunk lemondásáról minden esetben gondoskodnunk kell.


Egy autóeladás rengeteg munkával jár, emiatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni néhány részletről. A legfontosabb, hogy meghatározzuk a reális árát a gépjárművünknek és esetleg kicsivel felette kínáljuk eladásra, belekalkulálva az alkudás lehetőségét. Rengeteg honlapon hirdethetjük, akár közösségi médián keresztül, sőt érdemes nem megfeledkezni a ”régimódi” hirdetési formákról sem. Kitehetjük a helyi faliújságra, ami általában vonatállomásokon, boltokban, vagy művelődésiházakban találhatunk, az autónkra is kitelhetünk egy eladó cetlit az elérhetőségünkkel.  Érdemes minél részletesebb, reális leírást írni hirdetésünkhöz, igényes képekkel illusztrálva.

Eladás után

Amikor megkötetett az adás-vétel, a pénz átadással nem ér véget a procedúra. Gondoskodnunk kell a papírmunkáról is. Az adásvételi szerződést érdemes több példányban lefénymásolnunk. Az egyik másolatot megköttetés időpontjától számítva nyolc napon belül el kell juttattatnunk postai, személyes vagy elektronikus úton az okmányirodába. Mindez nem kerül nekünk pénzbe, a nyilvántartásba körülbelül három nap alatt kerül bejegyzésre.

Lemondhatom a biztosításomat, ha eladtam az autómat?

Természetesen igen, hiszen a biztosítónak nem célja, hogy felesleges kiadásokkal terhelje az ügyfeleit. Autótulajdonosként törvényileg van meghatározva, hogy rendelkeznünk kell kötelező felelősségbiztosítással, amennyiben a közúti közlekedésben rész kívánunk venni. Ugyanakkor ez a fajta biztosítás határozatlan időre szól és évente meghosszabbítható. De nem kell megijedni, nem csak évente mondható le, hanem bizonyos kitételek mellett bármikor megtehetjük. Sor kerülhet rá, amennyiben a adásvételi szerződésünket továbbítjuk a biztosítóinknak érdekmúlásra hivatkozva.

 

Mit értünk érdekmúlás alatt?

Érdekmúlás, amikor már nem áll érdekünkben, a gépjárművünk üzemeltetésével kapcsolatos teendők ellátása. Ez nemcsak az eladásra vonatkozhat, hanem a gépjármű meghibásodása esetén forgalomból való kivonása, lopásra. Azonban minden esetet hivatalos dokumentummal kell igazolnunk.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Csökken a kötelező biztosítás költsége - vagy mégsem?

2018. 11 27.

Az elmúlt hónapokban érkező hírek szerint csökkenhet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás költsége. Vannak azonban olyan szkeptikus nézetek is, melyek szerint valódi csökkenésre nem lehet számítani. Hogy miről is van szó pontosan, a cikkből kiderül.

Elolvasom  
KGFB

Használtautó vásárlás: ami rögtön látszik az ingyenes lekérdezésből

2019. 04 25.

Korábban már áttekintettük, mikre érdemes figyelni, ha használt autót veszünk. 2019. januártól egy további segítséget kapunk ehhez az államtól, ami ráadásul ingyenes. Ez a Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP).

Elolvasom