BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mire figyeljünk autóvásárlásnál, ha olcsóbb autóbiztosításra vágyunk?

KGFB 2018. 01 30.

Egy autóvásárlásnál sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Fontolóra vehetjük az üzemanyag-hatékonyságot, kort, árat és a stílust. A rutinosabb vásárlóknak szemet szúrhat a felsorolásból kimaradó fontos kérdés, hogy mennyibe fog kerülni a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás?


Természetesen az autónk biztosítási árának meghatározásába rengeteg faktor beleszólhat. Úgy, mint a vezető életkora (18-28 év között sokkal drágább), vezetési szokások (történt-e baleset korábban), helyileg hová van bejelentve a gépjármű (fővárosban például nagyobb esély van a balesetre), illetve az autó típusa (ideértve a motor hengerűrtartalmának méretét is). Szerencsére nem önkényes döntésen alapul az, hogy egyes autótípusokat magasabb költségek mellett biztosítanak, mint másokat. Elkülöníthető pár kategória, mely alapján könnyebben eligazodhatunk az egyes autótípusokhoz tartozó biztosítási árak között. Amennyiben kocsink kiválasztásakor figyelembe vesszük ezeket a kategóriákat, nem érhet minket meglepetés a kalkulációnál.


Bizonyos típusú autók, mint a SUV-k (utcai terepjáró), kupék és sportautók után fizethetjük a legmagasabb biztosítást.  Ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy a luxusautók javítási költsége sokkal magasabbra rúg, mint a hétköznapi autóké. Egy családi autó például sokkal nagyobb példányszámban található meg a közutakon, ezért sokkal egyszerűbb pótalkatrészeket beszerezni hozzá. Általános szabályként elmondható tehát, hogy a drága autók biztosítási költsége is drágább lesz. Még a hasonló típusú autók között is hatalmas különbség lehet. Például, egy Lexus szedán biztosítása sokkal többe kerül, mint mondjuk egy Toyota szedáné, mindez csak abból adódik, hogy az egyik prémium kategóriába esik.


Tipikusan a Mercedes-Benz, Land Rover, Maserati márkáknak a legdrágább a biztosítása, a legolcsóbb közé tartozik a Trabant, Polski Fiat, Wartburg. Látható tehát, hogy kedvezőbb árat kaphatunk az olyan gyártók autóira, melyek 20-30 éve számítottak újnak, de még manapság is felbukkannak a közutakon.
A motor mérete is befolyásolja a biztosítási díjat. Minél több lóerővel rendelkezik a gépkocsi, annál valószínűbb, hogy nagyobb sebességgel vezetjük autónkat, így nagyobb is a balesetek kockázata. Emiatt, ha a sebesség és a motor mérete nem mérvadó szempont, érdemes egy kisebb motorral rendelkező autót vásárolni.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Minden, amit a baleseti kárbejelentésről tudnod kell – és egy kis plusz

2019. 01 15.

A baleseti kárbejelentő megfelelő kitöltése rendkívül fontos. Ahogyan az is, hogy tudjuk, mit kell tennünk egy balesetet követően. Erről szól ez a cikk, illetve arról, hogyan könnyíti meg mindezt a modern technológia.

Elolvasom  
KGFB

Nem tanul a magyar az autóbalesetekből, és ez sokba kerül nekünk

2018. 01 30.

Magyarországon évről évre nő az autóbalesetek száma, egy friss kutatásból azonban kiderül, hogy ezekből jó részt semmit sem tanulnak a károsultak. Pedig az autóbalesetek nem csak személyi károkat, hanem komoly gazdasági veszteségeket is okoznak.

Elolvasom