BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Mire figyeljünk autóvásárlásnál, ha olcsóbb autóbiztosításra vágyunk?

KGFB 2018. 01 30.

Egy autóvásárlásnál sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Fontolóra vehetjük az üzemanyag-hatékonyságot, kort, árat és a stílust. A rutinosabb vásárlóknak szemet szúrhat a felsorolásból kimaradó fontos kérdés, hogy mennyibe fog kerülni a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás?


Természetesen az autónk biztosítási árának meghatározásába rengeteg faktor beleszólhat. Úgy, mint a vezető életkora (18-28 év között sokkal drágább), vezetési szokások (történt-e baleset korábban), helyileg hová van bejelentve a gépjármű (fővárosban például nagyobb esély van a balesetre), illetve az autó típusa (ideértve a motor hengerűrtartalmának méretét is). Szerencsére nem önkényes döntésen alapul az, hogy egyes autótípusokat magasabb költségek mellett biztosítanak, mint másokat. Elkülöníthető pár kategória, mely alapján könnyebben eligazodhatunk az egyes autótípusokhoz tartozó biztosítási árak között. Amennyiben kocsink kiválasztásakor figyelembe vesszük ezeket a kategóriákat, nem érhet minket meglepetés a kalkulációnál.


Bizonyos típusú autók, mint a SUV-k (utcai terepjáró), kupék és sportautók után fizethetjük a legmagasabb biztosítást.  Ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy a luxusautók javítási költsége sokkal magasabbra rúg, mint a hétköznapi autóké. Egy családi autó például sokkal nagyobb példányszámban található meg a közutakon, ezért sokkal egyszerűbb pótalkatrészeket beszerezni hozzá. Általános szabályként elmondható tehát, hogy a drága autók biztosítási költsége is drágább lesz. Még a hasonló típusú autók között is hatalmas különbség lehet. Például, egy Lexus szedán biztosítása sokkal többe kerül, mint mondjuk egy Toyota szedáné, mindez csak abból adódik, hogy az egyik prémium kategóriába esik.


Tipikusan a Mercedes-Benz, Land Rover, Maserati márkáknak a legdrágább a biztosítása, a legolcsóbb közé tartozik a Trabant, Polski Fiat, Wartburg. Látható tehát, hogy kedvezőbb árat kaphatunk az olyan gyártók autóira, melyek 20-30 éve számítottak újnak, de még manapság is felbukkannak a közutakon.
A motor mérete is befolyásolja a biztosítási díjat. Minél több lóerővel rendelkezik a gépkocsi, annál valószínűbb, hogy nagyobb sebességgel vezetjük autónkat, így nagyobb is a balesetek kockázata. Emiatt, ha a sebesség és a motor mérete nem mérvadó szempont, érdemes egy kisebb motorral rendelkező autót vásárolni.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

4+1 dolog, amire mindenképp figyelned kell, amikor használt autót vásárolsz

2019. 02 25.

Függetlenül attól, hogy vásárolt-e már életében (használt) autót, vagy sem, akadnak néhányan, akik nem tudják, mire kell figyelniük, hogy elkerüljék a komolyabb anyagi károkat. Nekik állítottuk össze ezt a cikket, amit akkor is érdemes elolvasnod, ha úgy gondolod, mindent tudsz a témával kapcsolatban. Legfeljebb ellenőrzöd a tudásod

Elolvasom  
KGFB

Mit tegyek, ha közlekedési baleset részese vagyok?

2020. 01 21.

A közlekedési baleset olyan esemény, melyet mindenki igyekszik elkerülni az életében. Persze van, amikor figyelmetlenek vagyunk vagy épp túlzott magabiztossággal közlekedünk, és nem tartjuk be a szabályokat. De az is lehet, hogy az időjárás szól közbe szokatlan körülményekkel, az autódban hibásodik meg menet közben valami, ha hirtelen rosszul leszel a volánnál, vagy épp egy az úton átszaladó vadállat miatt kell rögtönöznöd. A legnagyobb szerencse a szerencsétlenségben természetesen az, ha személyi sérülés nem történik. 

Elolvasom