BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Térkép a felelősségbiztosítások útvesztőjéhez

KGFB 2019. 03 07.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – olvashatjuk a Kis hercegben. Van azonban számos egyéb dolog is, amiért felelősek vagyunk. Ezek pedig rendre komoly anyagi teherrel is járnak, melyekbe akár bele is roppanhatunk, ha nem vagyunk teljes mértékben felkészülve. De mégis hogyan lehet egy olyan váratlan eseményre és kiadásra számítani, mint amilyet a felelősségvállalás követelhet. Legfrissebb cikkünkben erről lesz szó.


Mit értünk felelőségbiztosítás alatt?

Ez a biztosítási forma, amely azt a terhet igyekszik levenni egy magányszemély vagy cég válláról, amelyet egy másoknak okozott kér megtérítése jelent. Ilyen esetekben ugyanis rendkívül komoly segítséget jelent, hogy a szóban forgó kárt nem magának az ügyfélnek kell megtérítenie, hanem a biztosítónak, akivel erre szerződött.

Ráadásul a biztosító az alaptalan kártérítési igények kiszűrésében is segít, így tehát valóban komoly összegektől mentheti meg a pénztárcád. Persze sokan meg vannak arról győződve, hogy ők bizony sosem okoztak még kárt másoknak, és biztosan ezután sem fognak. Ez a gondolatmenet azonban téves, hiszen egy jövőbeli esemény bekövetkezésének esélyét nem mondhatjuk meg 100%-os biztonsággal a múltbéli bekövetkezési gyakoriságból.

A legjobb tehát, ha felkészülsz arra, hogy egyszer talán te is kárt okozol másoknak, amit meg kell térítened. Ehhez pedig érdemes tudnod, milyen felelősségbiztosítási formák állnak a rendelkezésedre.


Amit mindenki ismer: kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás

A magyar törvények szerint egy gépjármű csak akkor vehet részt közúti forgalomban, ha üzembentartója érvényes gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezik. A kötelezővel kapcsolatban azonban korábban már írtunk egy részletes cikket, amelyből megtudhatod a biztosítással kapcsolatos legfontosabb információkat.

Ahol dolgoznak, ott hullik a forgács – de kit terhel a felelősség?

Bizony a hétköznapi munkánk során is bármikor megkárosíthatunk valakit. (Szakmai hibát ugyanis még a legjobbak is elkövetnek olykor.) Ebben az esetben pedig minket terhel a kártérítés felelőssége is. Különösen igaz ez az egészségügyben dolgozókra, de számos egyéb szakterület számára is fontos szolgáltatás a szakmai felelősségbiztosítás.


Miről szól az általános felelősségbiztosítás?

Lényegében bárki okozhat véletlenszerűen anyagi kárt valakinek. Az általános felelősségbiztosítás ennek anyagai terheitől óv meg téged. Ilyen lehet például, ha a házunk előtt elcsúszik valaki, mert nem takarítottuk el a jeget a járdáról, esetleg nem figyelmeztettük őt valamilyen, hogy csúszós talajra kell számítania.


A munkáltatók által okozott károk megtérítése

Legyenek is egy munkahelyen bármennyire átgondoltak a kollégák és a munkafolyamatok, ez közel sem jelenti azt, hogy a baleset- és kármentes munkanapok meg lennének ígérve. Egy óvatlan pillanatban ugyanis még a legbiztonságosabb helyiségben is megcsúszhat valaki, olyan sérüléseket szerezve, amelyek orvosi ellátást igényelnek.
A munkáltatói felelősségbiztosítás az ilyen és hasonló esetek következtében történő károkozás anyagai terheitől óvják meg ügyfeleiket – és térítik meg a szenvedő fél kárát.


Hogy a bevásárló kosárnál se verjenek át: szolgáltatás- és termékfelelősség-biztosítás

Tegyük fel, hogy szolgáltatásokat árulsz, amelyek egyike valamelyik ügyfelednek kárt okoz. Hasonló feltételek vonatkoznak a termékfelelősség-biztosításra is, amely hibás termékkel dologi kárt, testi sérülést vagy egészségkárosodást okozók számára jelenthet könnyebbséget.

A vállalkozások számára ajánlott biztosításokról szóló cikkünk sorai között pedig szintén megbújik néhány érdekesség a felelősség biztosításról.

Ha többet szeretnél tudni a felelősségbiztosítások világáról, mindenképpen érdemes továbbra is olvasnod a Pannon-Safe cikkeit, melyek között számos hasznos infót találhatsz a témával kapcsolatban.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

KGFB

Gépjárműeladás után tovább kell fizetnem a biztosításom?

2017. 11 23.

Sokszor nem könnyű megválnunk szeretett autónktól, történjen az eladás útján, lopás, vagy egy túl költséges meghibásodás miatt. A három eset eltérő előnyökkel, vagy károkkal jár, viszont biztosításunk lemondásáról minden esetben gondoskodnunk kell.

Elolvasom  
KGFB

Ezt a 3 kérdést már te is biztosan feltetted a nyári gumikkal kapcsolatban

2018. 05 09.

Az autósok jelentős többsége nem különösebben örül az évszakváltozásoknak. Ez leginkább azért van így, mert télből tavaszba, illetve őszből télbe fordulva rendre le kell cserélniük az autóikon lévő abroncsokat, hogy azok megfeleljenek az adott évszak körülményeinek. Ezzel kapcsolatban a legtöbben ezt a 3 kérdést fogalmazzák meg. Mi pedig megválaszoljuk őket.

Elolvasom