BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Dübörög a technológia: okosotthonokra köthető okosbiztosítás

Lakás 2019. 03 22.

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már egyre több kütyünk és berendezésünk okos. Okostelefonokkal a zsebünkben éljük mindennapjainkat, az okosautók már a garázsaink bejáratánál várakoznak, és az okosotthon-megoldások sem számítanak elérhetetlen kuriózumoknak. De vajon felkészültek-e a biztosítók a rohamosan fejlődő technológia által előidézett változásokra?


Egyáltalán mit értünk okosotthon alatt?

Az okosotthon lényegében olyan technikai megoldások együttese, amelyek egymással kommunikálva biztosítják a házban működő különféle rendszerek központi irányítását. Ezalatt érthetünk elektronikai berendezéseket, automatizált működésre képes berendezéseket, informatikai és távközlési rendszereket és egyéb megoldásokat.Lényegében arról van szó, hogy az okosotthonaink hűtő- és fűtőrendszereit, különböző berendezéseit és gépeit, sötétítőit, bejárati és garázsajtóit egyaránt egy központi irányítóról (jellemzően az okostelefonunkról) vezérelhetjük. És ez már nem csak úri hóbort, egyre közelebb vannak a megfizethető, tömegek számára is elérhető okosotthon-megoldások.

Már okostársasházak és okoslakóparkok is épülhetnek

Rengetegen foglalkoztak a hírrel, többek között a 24.hu is, miszerint egy magyar start up, a Chameleon Smart Home cég fejlesztéseivel épülhetnek meg a világ első okostársasházai. Ezáltal nem csak az otthonokat, hanem egész társasházakat és irodákat is okossá tehetünk a jövőben. A rendszerek ráadásul régi lakásokba is telepíthetők lesznek, így még nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a biztosítók is felkészüljenek erre a jelentős technológiai újításra.

Az okosotthonokra egyedi biztosítás szükséges

Méghozzá nem csak azért, mert ezek a berendezések nyilvánvalóan meghaladják majd a hagyományos konstrukciók értékeit, hanem azért is, mert a technológia jelentősen segíti a testre szabottabb biztosítási termékek létrehozását és a kárigények csökkentését is, köszönhetően a felhasználókról szolgáltatott folyamatos adatoknak.

A központi vezérlővel kommunikáló okosháztartás, okosjárművek és egyéb okoskészülékek olyan komplett felhasználói profilt lesznek képesek létrehozni, amely nem csak a biztosító munkáját segíti, hanem a biztosított számára is lehetővé teszi a legtestreszabottabb, leginkább megtérülő biztosítások és megtakarítások megkötését

A Generali és a Google-höz tartozó Alphabet már lépett is az ügyben, és olyan lakásbiztosítást kínálnak, amelyet technológiai okosotthon-megoldásokkal kapcsolnak össze. Sajnos ez még Magyarországon nem elérhető, de így is nagyon sok opcióból válogathatsz.

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, oszd meg ismerőseiddel!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

Ezekre a dolgokra mindenképp figyelj, ha nyaralód van, avagy téli felkészítés mesterfokon

2018. 11 08.

Egy nyaraló tulajdonosának lenni rendkívül szórakoztató tud lenni, ám számos felelősséggel is jár. És bár azt gondolnánk, hogy télen kevesebbet kell foglalkoznunk a hétvégi házzal, ez tévedés. Aktuális cikkünkből kiderül, mire kell figyelned, ha nyaralótulajdonos vagy.

Elolvasom  
Lakás

Mit tehetünk árvíz esetén?

2019. 03 25.

Az időjárás kiszámíthatatlansága gyakran hordoz magában veszélyeket. Egy fülledt nyári nap is hozhat magával jégesőt, mely tönkreteheti növényeinket, betörheti ablakainkat, cserepeket verhet le, anélkül, hogy számítanánk rá. Ezzel szemben, az ártér menti ingatlantulajdonosoknak mindig számolniuk kell a lehetőséggel, hogy az időről-időre duzzadó és kiáradó folyók komoly gondokat okozhatnak.

Elolvasom  

Legnépszerűbb bejegyzések

Kategóriák

Címkék