BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Dübörög a technológia: okosotthonokra köthető okosbiztosítás

Lakás 2019. 03 22.

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már egyre több kütyünk és berendezésünk okos. Okostelefonokkal a zsebünkben éljük mindennapjainkat, az okosautók már a garázsaink bejáratánál várakoznak, és az okosotthon-megoldások sem számítanak elérhetetlen kuriózumoknak. De vajon felkészültek-e a biztosítók a rohamosan fejlődő technológia által előidézett változásokra?


Egyáltalán mit értünk okosotthon alatt?

Az okosotthon lényegében olyan technikai megoldások együttese, amelyek egymással kommunikálva biztosítják a házban működő különféle rendszerek központi irányítását. Ezalatt érthetünk elektronikai berendezéseket, automatizált működésre képes berendezéseket, informatikai és távközlési rendszereket és egyéb megoldásokat.Lényegében arról van szó, hogy az okosotthonaink hűtő- és fűtőrendszereit, különböző berendezéseit és gépeit, sötétítőit, bejárati és garázsajtóit egyaránt egy központi irányítóról (jellemzően az okostelefonunkról) vezérelhetjük. És ez már nem csak úri hóbort, egyre közelebb vannak a megfizethető, tömegek számára is elérhető okosotthon-megoldások.

Már okostársasházak és okoslakóparkok is épülhetnek

Rengetegen foglalkoztak a hírrel, többek között a 24.hu is, miszerint egy magyar start up, a Chameleon Smart Home cég fejlesztéseivel épülhetnek meg a világ első okostársasházai. Ezáltal nem csak az otthonokat, hanem egész társasházakat és irodákat is okossá tehetünk a jövőben. A rendszerek ráadásul régi lakásokba is telepíthetők lesznek, így még nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a biztosítók is felkészüljenek erre a jelentős technológiai újításra.

Az okosotthonokra egyedi biztosítás szükséges

Méghozzá nem csak azért, mert ezek a berendezések nyilvánvalóan meghaladják majd a hagyományos konstrukciók értékeit, hanem azért is, mert a technológia jelentősen segíti a testre szabottabb biztosítási termékek létrehozását és a kárigények csökkentését is, köszönhetően a felhasználókról szolgáltatott folyamatos adatoknak.

A központi vezérlővel kommunikáló okosháztartás, okosjárművek és egyéb okoskészülékek olyan komplett felhasználói profilt lesznek képesek létrehozni, amely nem csak a biztosító munkáját segíti, hanem a biztosított számára is lehetővé teszi a legtestreszabottabb, leginkább megtérülő biztosítások és megtakarítások megkötését

A Generali és a Google-höz tartozó Alphabet már lépett is az ügyben, és olyan lakásbiztosítást kínálnak, amelyet technológiai okosotthon-megoldásokkal kapcsolnak össze. Sajnos ez még Magyarországon nem elérhető, de így is nagyon sok opcióból válogathatsz.

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, oszd meg ismerőseiddel!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

Te már mindent tudsz az időjárás okozta lakáskárokról?

2019. 02 01.

Az ingatlanunk kétségkívül a legértékesebb tulajdonunk. Éppen ezért nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy félvállról vesszük az esetlegesen bekövetkező káreseteket. Ingatlanjainkra számos veszély leselkedik, aktuális cikkünkben az időjárás okozta lakáskárokról lesz szó.

Elolvasom  
Lakás

Hogyan befolyásolhatja a lakásfelújítás a biztosításunkat?

2019. 01 30.

Tavasszal sokan vágnak bele különböző felújítási projektekbe. Azonban abba nem gondolnak bele, hogy ez milyen hatással lehet a lakásbiztosításukra. Ezek a leggyakoribb lakásátalakítások, amik érinthetik a szerződésünket.

Elolvasom