BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Ezt mindenképpen tudnod kell a termékbiztosításról

Lakás 2018. 02 12.

Különösen az ünnepek közeledtével válik rendkívül fontossá, hogy szót ejtsünk a termékbiztosításokról, a kiterjesztett garanciáról és a jótállásról, illetve az ezekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókról. Ha szeretnél gondoskodni az általad vagy neked vásárolt ajándékok biztonságáról, érdemes figyelned!


Mi az a kiterjesztett garancia?

Alapvetően kétféle kiegészítő biztosítás létezik, a kiterjesztett garanciaidő, valamint az olyan károkra vonatkozó védelem, amelyekre a garancia (vagy jótállás) nem terjed ki. Ezek általában törések, beázások, illetve egyéb nem rendeltetésszerű használatból fakadó meghibásodások.Sok helyen mindkettőre kiterjesztett garanciaként hivatkoznak, pedig a két biztosítás különbözik egymástól. A kiterjesztett garanciaidő csupán a gyártó vagy forgalmazó által vállalt jótállás meghosszabbítását jelenti - jellemzően magasabb árért cserébe -, ellentétben a sérülésekre köthető termékbiztosításokkal.

Mennyi időre köthető termékbiztosítás?

Ez leginkább attól függ, melyik biztosítóval szerződött a termék forgalmazója, de maximum 5 évről van szó. Ez úgy adódik össze, hogy a 10 000 Ft értéket meghaladó termékekre kötelező legalább 1 év garanciát adni. A magasabb értékű termékek már 2 év garanciával kerülnek az üzletek polcaira, és ezt a jótállást szokták egy, kettő vagy három évvel meghosszabbítani, természetesen mind magasabb és magasabb árért cserébe.

Mitől függ, hogy mennyibe kerül a termékbiztosítás?

Ezzel kapcsolatban is több tényezőt kell figyelembe vennünk. Egyrészt a biztosítócég kilétét, másrészt a baleset bekövetkeztének esélyét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy mikróra vagy TV-re alacsonyabb összegért köthetjük meg a balesetbiztosítást, mint egy mobilkészülékre. Hiszen ez utóbbit sokkal nagyobb eséllyel érik olyan balesetek mely során az eszköz összetörik vagy beázik.


A jótállás egészen más tészta

Időnként előfordul, hogy összekeverik a kiterjesztett garanciát vagy termékbiztosítást a jótállással. Pedig a jótállás, ahogyan a fentiekben is olvashatod, más kategóriába tartozik. Ezért cserébe ugyanis nem kell plusz összegeket fizetned, azonban kevesebb ideig, illetve kevesebb kockázati tényezőtől nyújt védettséget.

Amennyiben nem szeretnéd, hogy a karácsonyi ajándékok idő előtt értéküket veszítsék, érdemes termékbiztosítást kötnöd rájuk! Ha pedig a töréstől és beázástól nem félsz, de kevesled a gyártó által adott jótállási időt, a garanciaidő kiterjesztése a legideálisabb megoldás ˘számodra.

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Lakás

A legfontosabb dolog, amit a betörésekről tudni érdemes

2018. 02 08.

Viszonylag kevesen gondolunk arra a hétköznapok során, hogy mi történik abban az esetben, ha betörnek a lakásunkba. Pedig a veszély valós, ezért összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyek segíthetnek az ilyen helyzetek megoldásában és megelőzésében.

Elolvasom  
Lakás

Milyen feladatokat érdemes tavasszal elvégezni a ház körül?

2018. 01 24.

Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor a hosszú tél után először érezzük a napsugarat az arcunkon. Ilyenkor még a tavaszi nagytakarítás elvégzését sem érezzük tehernek. Mik azok a felgyülemlett feladatok, amikbe érdemes belefognunk a problémamentes nyár érdekében?

Elolvasom  

Legnépszerűbb bejegyzések

Kategóriák

Címkék