BIZTOSÍTÁS TIPPEK

A SZAKÉRTŐTŐL

Miért van egyre nagyobb szükség a mezőgazdasági biztosításokra?

Vállalkozóknak 2021. 03 09.

Minden gondos tervezés dacára, a mezőgazdaságot leginkább a szerencsejátékhoz lehetne hasonlítani. Abból a szempontból mindenképpen, hogy az időjárási viszontagságok veszélye mellett már a nagyobb értékű gépek fenntartása, karbantartása és végleges meghibásodása esetén, azok cseréjével is kalkulálni kell. Váratlan, nagyösszegű kiadások és elmaradó bevételek – ezeket segítenek kezelni a mezőgazdasági biztosítások.


Laikusok számára talán furcsának tűnhet, hogy már a mezőgazdaságot is lassan, de biztosan elérte a biztosítások világa. Persze ez a folyamat természetesen nem véletlen, hiszen Magyarország több régiójának, illetve megyéjének fő profilja a mezőgazdasági tevékenység, nem beszélve a számtalan gazdálkodó család megélhetéséről, valamint a helyi szinten a tevékenységgel kapcsolatban fizetett adókról.

Éppen ezért evidens az is, hogy a gazdák és a mezőgazdasági szervezetek egyaránt gondoskodnak megélhetésük védelméről és felkészülnek a váratlan helyzetekre. Hogy mik lehetnek ezek? Máris mutatjuk.

 

Ezekkel a váratlan helyzetekkel kalkulálhatunk a mezőgazdaságban

Alapvetően négy fő kategóriáját határozhatjuk meg a mezőgazdasági kockázatokat és veszélyeket illetően. Ezek:

 • a természeti katasztrófák,

 • az időjárásból adódó változások,

 • a haszonállatokat és a növényeket fenyegető veszélyek,

 • valamint a mezőgazdasági eszközöket érő károk.

Nem nehéz belátnunk, hogy a természeti katasztrófák – például a szántóföldeket, esetleg gyümölcsfa-ligeteket felperzselő, ott kigyulladó tűz, vagy egy-egy folyó kiáradása a termőterületre – felboríthatja az előzetes terveket és elpusztíthatja a haszonállatokat, illetve az épp sarjadásnak induló, vagy még ki nem fejlett növényeket is. De ugyanígy ide sorolhatjuk például a jégverést.

Ezen felül nem feledkezhetünk meg az olyan lassan, de biztosan az egész iparágat átalakító tényezőről sem, mint amilyen a klímaválság. Az átalakulófélben lévő éghajlati viszonyok, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása és az elsivatagosodás veszélye le nem becsülhető kockázat a mezőgazdasági szereplők számára.

Kézenfekvő veszélyeket jelentenek még tovább a növényekre és az állatokra egyaránt veszélyes fertőzések, illetve vírusok, mint amilyen például a madárinfluenza vagy a kergemarhakór. Ezek mind olyan megbetegedések, amelyek jelentős számú állatállomány leölésével járnak. De ott vannak még a haszonállatokat érő balesetek is, amikor például egy közlekedési eszköz csapja el az állatokat.

 

Ezeken kívül nem lehet megfeledkezni a dologi károkat illető kockázatokról sem. Mivel végső soron mindenkinek a termelésmaximalizálás a célja, ezért egyre fejlettebb – és egyre drágább – technológiák, valamint géppark használata válik szükségessé. Ezek természetes amortizációja, váratlan meghibásodása, esetleg ellopása szintén megnehezítheti a gazdák és a mezőgazdaságból élők életét.

 

Milyen biztosítások állnak a mezőgazdasági szereplők rendelkezésére?

A mezőgazdasági biztosítások is az iparágban szereplőket érő kockázatok logikáját követik. Az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb agrárbiztosítás a növénybiztosítás, ami az adott szerződéstől függően jégesőkár, aszálykár, viharkár, felhőszakadás kár, téli fagykár, tavaszi fagykár, őszi fagykár, mezőgazdasági árvízkár, tűzkár esetén térít.

Érdemes külön szót ejteni még egy speciális csoportjukról, vagyis a díjtámogatott növény- és gyümölcsbiztosításról is. Ezek különlegessége, hogy nemcsak mennyiségi, hanem akár minőségi károkat is fedeznek, ráadásként a támogatás mértéke akár 70% is lehet. A kötelező kárenyhítési alap mellett köthető meg abban az esetben, ha a biztosítás szerződője és mezőgazdasági támogatás kedvezményezettje a mezőgazdasági – vidékfejlesztési támogatási szervnél hivatalosan nyilvántartásba vett, regisztrált, aktív mezőgazdasági termelő.

További jó példa a termelői öngondoskodásra az állatbiztosítás is, hiszen így a haszonállat-állományban valamilyen járvány, betegség vagy baleset hatására bekövetkezett károk is csökkenthetővé válnak.

Ezeken felül ott vannak még a különböző típusú vagyonbiztosítások is, amelyekkel az egyes termelőeszközöket és más vagyontárgyaikat – például a rotációs kapákat, cséplőgépeket, öntözőrendszereket, csak, hogy néhányat említsünk – védhetik meg a gazdák.

 

Új elem az agrárbiztosítások terén: mezőgazdasági krízisbiztosítás

A mezőgazdasági biztosítások rendkívül fontos szerepet játszanak a termelői öngondoskodásban, hiszen így az előre kalkulálható kockázatok okozta károk és a váratlan káresemények által okozott veszteségeket is mérsékelni lehet.

Érdemes tehát felmérni a piacot, hogy mégis melyik biztosítás kínálja az adott gazdaságra szabott, a gazdaság igényeinek leginkább megfelelő védelmet. Összességében elmondható, hogy a fent felsorolt lehetőségek összehangolt kombinációja nemcsak egymást erősítve működnek, hanem széleskörű és hatékony védelmet is biztosítanak őstermelőknek; mikro-, kis- és középvállalkozásoknak; valamint a mezőgazdasági nagyüzemeknek is.

Ezeken az alternatívákon kívül azonban jó, ha szétnézünk a biztosítási piac újdonságai között is. Viszonylag újkeletű lehetőség ugyanis a 2021 februárjától igénybe vehető és a fentieket kiegészítő állami mezőgazdasági krízisbiztosítás.

 

Hogy ez pontosan mit is takar, arról a Magyar Biztosítók Szövetsége oldalán olvashatjuk az alábbiakat:

„Az állami mezőgazdasági krízisbiztosítás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a piaci biztosítók által forgalmazott, a minisztériummal közösen kifejlesztett díjtámogatott növénybiztosításokat. A mezőgazdasági krízisbiztosítás a termelők bármilyen okból – például piacvesztés, inputanyag költség növekedése, állatleölés, kedvezőtlen időjárás, új koronavírus miatti gazdasági nehézségek – bekövetkezett, 30%-ot meghaladó jövedelem-kieséseit kompenzálja, amelyhez 2021. februárban lehet először csatlakozni, önkéntesen. Az Európai Unióban egyedülálló rendszer elsődlegesen megcélzott ágazata az állattenyésztés.”

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínálatunkban, hiszen… 

 • Kiváló, országos lefedettséggel rendelkezünk.

 • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

 • Kiterjedt partnerhálózatunk van.

 • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

 • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk.

 • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

 • 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk.

 • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

 • Vállalatunk magyar tulajdonban van.

 • Nem kell aggódnia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

 

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!

 

Szólj hozzá


Ez is témába vág

Vállalkozóknak

3 hiánypótló biztosítási tipp kezdő vállalkozások számára

2018. 02 12.

Az indulás egyetlen cég számára sem könnyű. Előrelátó és tudatos tervezéssel azonban számos kockázati tényezőt kizárhatsz a jövőre nézve. Aktuális cikkünkben három gyakorlati tanáccsal látjuk el azokat, akik vállalkozás alapítására adták a fejüket. Arról már volt szó egy korábbi cikkünkben, hogy a vállalkozók számára éppen annyira fontos a megfelelő biztosítás megkötése, mint a magánszemélyek esetében. Arról azonban nem beszéltünk, hogy egy induló vállalkozásnak konkrétan mire kell figyelnie, mielőtt belevágna az üzleti életbe.  

Elolvasom  
Vállalkozóknak

3 tipp, hogy a céged ne stresszfaktor legyen, hanem kiteljesedés

2018. 09 06.

Abban talán egyetérthetünk, hogy a vállalkozói lét egyfajta légypapírként lebeg a magyar - sőt, talán a világ minden táján élő - szakemberek előtt. A tipikus alkalmazotti lét helyett sokan inkább a maguk urai lennének. Ez az életmód és pénzkereseti forma azonban nem fenékig tejfel, ellentétben azzal, ahogyan sokan tálalják. Vállalkozóként számtalan olyan buktatóval és nehézséggel kell megbirkóznod, amelyekkel alkalmazottak nem találkoznak. Hogy könnyítsünk a helyzeteden, adunk néhány tippet, amivel könnyebben veheted a vállalkozói akadályokat.

Elolvasom